Výstava fotografií Davida LaChapella sa začne už v stredu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
DavidLaChapelle
David LaChapelle Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Už v stredu 14. septembra sa otvoria brány výstavy diel svetoznámeho amerického fotografa Davida LaChapella. Na jeho vôbec prvú výstavu v niekdajšom východnom bloku Európy sa fanúšikovia fotografie a umenia budú môcť prísť pozrieť do Pálffyho paláca v Bratislave. Ako dnes prezradili novinárom organizátori výstavy s názvom Lost And Found, usilujú sa o to, aby do Bratislavy prišiel aj sám autor, čo by sa podľa ich vyjadrení mohlo uskutočniť do jedného mesiaca. Výstava po svojom skončení 30. októbra poputuje do pražskej Galerie Rudolfinum.

Presvedčiť fotografa, ktorý patrí medzi svetovú elitu žijúcich umelcov, aby prišiel vystavovať na Slovensko, nebolo jednoduché. Ako novinárom povedal Jozef Pavleye z agentúry Pavleye Art and Culture, ktorá výstavu organizuje, po mesiacoch rokovaní sa to však podarilo. Diela do výstavy napokon zapožičal sám LaChapelle. Podmienkou bolo, aby jeho fotografie neviseli v nejakej z komerčných galérií, ale v dôstojných priestoroch s určitou históriou. Podľa kurátora výstavy Mariána Pauera pri rozhodovaní sa pre Bratislavu možno zavážil aj fakt, že slovenské hlavné mesto má „dávnu a slávnu fotografickú históriu“. Ako pripomenul, v Bratislave totiž už v polovici 19. storočia existovali fotografické ateliéry, do ktorých sa chodili fotiť významní ľudia z Viedne aj širšieho okolia.

Hlavnou témou LaChapellovej tvorby je americký spôsob života zahŕňajúci fast food, život v zhone či domáce násilie. Tento štýl však „nekritizuje, iba zobrazuje… nastavil tomuto životu zrkadlo“, vysvetlil Pauer. Ako uviedol, fotografovým najväčším vzorom je Michelangelo,
Bez názvu
Pieta s Courtney Love. Foto: SITA

no LaChapelle je podľa Pauera rovnako „nezameniteľný a nezastupiteľný pretože fotografiu posúva ďalej“. Niektoré z fotografií, ktoré sú reinterpretáciami diel starých majstrov, uvidia aj návštevníci výstavy Lost And Found. Michelangelovou tvorbou sú inšpirované napríklad sedem metrov dlhá fotografia s názvom Deluge (v preklade Potopa) či dielo s názvom Pieta With Courtney Love (v preklade Pieta s Courtney Love). To okrem kontroverznej speváčky v úlohe Panny Márie zachytáva tiež Kurta Cobaina stvárňujúceho Ježiša sňatého z kríža. Kolekcia s názvom Awakened je inšpirovaná biblickou potopou sveta a taktiež odkazuje na Michelangelovu tvorbu. Medzi 30 vystavovanými dielami budú aj tri fotografie Michaela Jacksona a nebude chýbať ani dielo s názvom The Rape of Africa (v preklade Znásilnenie Afriky) s Naomi Campbell inšpirované obrazom Venuša a Mars Sandra Botticelliho.

Spoluorganizátorom spomínanej výstavy je Galéria mesta Bratislavy, ktorá tento rok slávi 50. výročie svojho vzniku. Ako pre novinárov uviedol jej riaditeľ Ivan Jančár, s LaChapellovými fotografiami je to rovnaké ako obrazmi. „Originál je úplne iný, dokážete s ním inak komunikovať,“ povedal Jančár. Je preto určite lepšie prísť na výstavu osobne a pozrieť si ich v origináli, dodal.

Štyridsaťosemročný fotograf patrí medzi svetovú elitu žijúcich umelcov. Osudovým preňho bolo stretnutie s umelcom Andym Warholom v legendárnom newyorskom klube Studio 54, ktorý mu ponúkol jeho prvú profesionálnu prácu. V 80. rokoch minulého storočia bola jeho tvorba poznačená presvedčením, že je HIV pozitívny – v presvedčení, že čoskoro zomrie robil iba čiernobiele fotografie. V deň, keď jeho HIV test dopadol negatívne, rozhodol sa kompenzovať predošlé obdobie a začal robiť surrealistické fotografie plné farieb, čo sa stalo charakteristickým pre jeho celú nasledujúcu tvorbu. Fotenie módnych editoriálov a portrétov svetoznámych celebrít sa postupne stalo základom jeho stále sa rozširujúceho portfólia. Jeho fotografie sa ocitli na titulkách časopisov ako Rolling Stone, Vogue, GQ, i-D, Photo či Vanity Fair, pričom klientmi jeho štúdia sa stali najznámejší ľudia planéty. LaChapelle za svoje inšpirácie považuje fotografov Richarda Avedona, Helmuta Newtona a Diane Arbus, umelcov Andyho Warhola a Georgiu O’Keeffe, ale aj básnika a esejistu Walta Whitmana či starých majstrov Botticelliho a Michelangela.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Courtney LoveDavid LaChapelleJozef PavleyeNaomi Campbell