Lacnejšiu alternatívu lieku odmietne v lekárni pätina Slovákov, preferujú odporúčanie lekára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lieky
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

BRATISLAVA 23. júna (WebNoviny.sk) – Lacnejšiu alternatívu lieku odmietne v lekárni pätina Slovákov. Trvajú na konkrétnom lieku, ktorý im predpísal alebo odporučil lekár.

Ukázal to prieskum realizovaný v rámci projektu Lieky s rozumom, ktorým Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR učí pacientov bezpečnému užívaniu liekov, ale aj možnostiam, ako na nich kúpe ušetriť. Ako uviedla AOPP v tlačovej správe, prieskum agentúry 2muse, do ktorého sa zapojilo 1 012 respondentov, ukázal, že v užívaní generických liekov sú pacienti opatrní a preferujú skôr lekárom predpísaný či odporučený liek.

Náklady na výrobu generík sú nižšie

Tretina opýtaných podľa prieskumu pojem generikum nepozná vôbec, a aj po vysvetlení sú k tejto alternatíve len málo naklonení. Podľa výsledkov prieskumu sa pacienti o generické lieky aktívne nezaujímajú. Asi každý piaty Slovák sa na lacnejšiu alternatívu svojej liečby opýta lekárnika a asi každý štvrtý svojho lekára.

Originálne lieky sú chránené, zvyčajne po dobu 20 rokov, tzv. patentovou ochranou. Po vypršaní jej platnosti môžu ostatní výrobcovia liekov priniesť na trh vlastné lieky s obsahom rovnakej účinnej látky (liečiva), ako má už spomínaný originálny liek. Takéto lieky nazývame generické,“ vysvetlila asociácia.

Originálne lieky musia prejsť zložitými a nákladnými toxikologickými a klinickými skúšaniami, preto je ich cena spravidla vyššia,“ informovala farmaceutka Jana Danielčáková. Náklady na výrobu generík sú podľa nej nižšie, pretože používajú existujúce účinné látky, ktoré už prešli potrebným testovaním. Výrobca generického lieku musí preto dokázať, že liek obsahuje to isté liečivo, v rovnakom množstve a má rovnakú liekovú formu ako originálny liek. „Výrobca generického lieku musí tiež preukázať rovnakú účinnosť ako má originálny liek,“ konštatovala Danielčáková.

Nezáujem pacientov o informácie

Asociácia generických výrobcov GENAS v reakcii na prieskum uviedla, že výsledky prieskumu, ktoré zverejnila AOPP, ukazujú, že mnohí liečení chronickí aj akútni pacienti vôbec nevedia, že sú liečení generickými liekmi. „Lekári zvyčajne neinformujú pacienta, či mu predpisujú originál alebo generikum medzi iným aj z toho dôvodu, že neexistujú rozdiely v ich účinnosti, bezpečnosti a efektívnosti. Ak sú pacienti úspešne liečení generickými liekmi, sú dobre nastavení a kompenzovaní, o čom svedčí aj ich vysoké zastúpenie v liečbe chronických aj akútnych ochorení, nemajú dôvod spochybňovať liečbu generickými liekmi, nezisťujú si to, berú svoju liečbu ako samozrejmosť,“ konštatovala asociácia generických výrobcov.

V súčasnosti nie sú podľa asociácie dostatočne dobre nastavené nástroje, ktoré by motivovali lekárov a pacientov k lepšiemu využívaniu generík a biologicky podobných liekov, ani pacienti nie sú dostatočne informovaní o možnosti zámeny a úspory na lieku. Ďalšou možnou príčinou nedostatočnej znalosti generík je podľa GENAS aj nezáujem pacientov o tieto informácie. „Slovensko by nemalo míňať verejné zdroje na drahé lieky, pokiaľ má k dispozícii rovnako účinné a bezpečné alternatívy,“ dodala GENAS.

Chcú naučiť rozumnej spotrebe

Lieky s rozumom ako prvý celoslovenský projekt spája v téme liekov zástupcov lekárov, lekárnikov a zdravotných poisťovní. Jeho cieľom je naučiť pacientov rozumnej spotrebe a bezpečnému užívaniu liekov.

Asociácia generických výrobcov GENAS združuje výrobcov a dodávateľov generických a biologicky podobných liekov pôsobiacich na Slovensku. Asociácia vznikla v roku 2000 a združuje 16 farmaceutických spoločností (Zentiva, Teva, Krka, Sandoz, Mylan, Egis, Stada, Fresenius-Kabi, Medochemie, Glenmark, Adamed, Cande, Desitin, Hikma, Vitabalans a Vipharm).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie AOPP Asociácia na ochranu práv pacientov