Alkohol vlani zapríčinil vyše 700-tisíc prípadov rakoviny. Štúdia zistila, kto je najviac ohrozený

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alkohol
Alkohol vlani spôsobil vyše 700-tisíc prípadov rakoviny. Foto: saudipsych.org

Oslavy, návštevy a rôzne ďalšie podujatia sa väčšinou nezaobídu bez dobrého jedla a tiež alkoholu. Jeho účinky na organizmus človeka sú už roky predmetom výskumu odborníkov.

Aj niektorí ľudia, ktorí sa dožívajú rekordného veku, priznávajú, že si pohárik kvalitného alkoholu neodopierajú. Iní zase tvrdia, že aj malé množstvo môže neskôr spôsobiť veľké problémy.

Nová štúdia, ktorú zverejnili v odbornom žurnále The Lancet Oncology zrejme nepoteší zástancov konzumácie alkoholu.

Časové oneskorenie

Odborníci v nej uviedli, že viac ako štyri percentá všetkých nových prípadov rakoviny v minulom roku pripisujú práve konzumácii alkoholu.

Analyzovali pritom všetky dostupné dáta o konzumácii alkoholu z celého sveta za rok 2010 a tiež informácie o prípadoch rakoviny v roku 2020.

„Medzi konzumáciou alkoholu a možným vznikom rakoviny existuje určité časové oneskorenie. S tým je nutné počítať,“ uviedla spoluautorka štúdie Harriet Rumgay z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC).

Rakovina pier, ústnej dutiny, hrtana a prsníka sa vyvíja dlhý čas a existujú dôkazy o súvislosti medzi ich vznikom s pitím alkoholu.

Pohlavie a množstvo alkoholu

V štúdii zistili, že alkohol súvisel so 741 300 novými prípadmi rakoviny za minulý rok. Z toho bolo 568 700 mužov a 172 600 žien.

Väčšinou išlo o rakovinu pažeráka, pečene a prsníka. Takmer 47% prípadov súviselo s „ťažkými pijanmi“, ktorí vypijú viac ako šesť pohárikov denne.

Rizikové pitie, teda dva až šesť pohárikov denne, spôsobilo 39,4% prípadov rakoviny. Ľudia, ktorí konzumujú alkohol len mierne, vypijú maximálne dva poháriky denne, predstavujú 14% prípadov.

Dáta odhalili, že len malé množstvo alkoholu denne, ako napríklad pohárik vína, súvisí s 35 400 až 145 800 prípadmi rakoviny na celom svete za rok 2020. „Okamžite potrebujeme zvýšiť povedomie o riziku súvislosti medzi alkoholom a rakovinou medzi politikmi aj bežnými ľuďmi,“ povedal Rumgay.

Ohrozené regióny

Počet prípadov rakoviny možno podľa neho zredukovať napríklad znížením dostupnosti alkoholu, varovnými značeniami na produktoch alebo obmedzeniami v oblasti marketingu.

Zistenia sa líšia aj podľa regiónov. Počet prípadov bol najnižší v severnej Afrike a západnej Ázii. Najvyšší zas vo východnej Ázii, strednej a východnej Európe.

Autori potvrdili, že čísla môžu byť ešte vyššie. V analýze napríklad nepočítali s bývalými pijanmi.

Vedúca Cancer Research UK Michelle Mitchell povedala, že odborníci majú pred sebou ešte veľa práce. „Máme silné dôkazy o tom, že pitie alkoholu spôsobuje sedem druhov rakoviny a niektorým konzumentom hrozí väčšie riziko. Neexistuje bezpečná úroveň pitia, ak však obmedzíte pitie, znížite riziko rakoviny,“ uviedla.

Obmedzenia

Štúdia má niekoľko obmedzení. Pri posudzovaní konzumácie alkoholu na populačnej úrovni nepočítala so životným prostredím jednotlivca, fyziologickými, genetickými a sociálnymi rizikovými faktormi súvisiacimi so vznikom rakoviny.

Takisto nepočítala s efektom pitia a fajčenia tabakových výrobkov. Tento jav pritom podľa doterajších správ do značnej miery súvisí so vznikom rakoviny v hornej časti tráviaceho traktu.

Počet prípadov za minulý rok môže byť ešte vyšší, keďže sa mnohí ľudia mohli obávať ísť k lekárovi zo strachu pred ochorením COVID-19.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Harriet RumgayMichelle Mitchel
Firmy a inštitúcie Cancer Research UKMedzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC)The Lancet Oncology