Chrípková sezóna sa už začala, v Banskobystrickom kraji je dvojnásobok chorých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nádcha, choroba, žena
Foto: mychildmagazine.com.au

Chrípková sezóna sa už zrejme začala. Naznačuje to výraznejší nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a hlavne na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO).

Nepriaznivé údaje zaznamenali v 39. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom síce len o necelých 10 percent, ale výskyt chrípky a jej podobných ochorení je až dvojnásobne vyšší.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO vyššia len nepatrne, no výskyt CHPO je vyšší takmer o sto percent,“ doplnila hovorkyňa.

Akútne respiračné ochorenia evidujú v súčasnosti u 4 593 ľudí, čo predstavuje chorobnosť 1 562 na 100-tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 389, čo je chorobnosť 133 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

Komplikácie výrazne rástli

Epidemiológovia v tomto týždni nezaznamenali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

V 39. kalendárnom týždni v porovnaní s minulým týždňom však stúpli takmer trojnásobne komplikácie.

Tieto ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 59 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 53 prípadoch a v 15 prípadoch zápalom pľúc,“ konkretizovala Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Zvolen, Brezno a Žarnovica. Chrípku má najviac pacientov v okrese Detva, Veľký Krtíš a Brezno. Chorí sú predovšetkým občania v produktívnom veku a deti základných škôl.

Umývať si ruky, vetrať, dopriať si vitamín C

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci opätovne upozorňujú, že je potrebné vo zvýšenej miere venovať sa preventívnym opatreniam. Rovnako v školách, ako aj domácnostiach je potrebné venovať vyššiu pozornosť nielen hygiene prostredia, ale hlavne osobnej hygiene.

Časté a dôkladné umývanie rúk, časté vetranie domácností a učební, čistota v kúpeľniach a toaletách by mali byť v chrípkovom období samozrejmosťou.

Navyše je potrebné vo zvýšenej miere jesť čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým jablká, ktoré majú dostatok vitamínu C.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie RÚVZ Banská Bystrica