COVID-19 je v reštauráciách ešte zákernejší ako inde. Podľa novej štúdie odstup dva metre nestačí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenské firmy bojujú pre obmedzenia na zamedzenie šírenia koronavírusu o prežitie.
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

Začiatkom tohto roka boli dvaja zákazníci v juhokórejskej reštaurácii infikovaní novým koronavírusom treťou osobou, ktorá sedela približne štyri a pol metra od nich. Nakazili sa v priebehu niekoľkých minút, pričom táto osoba v tom čase nemala žiadne príznaky ochorenia.

Na základe tohto prípadu juhokórejskí vedci minulý mesiac zverejnili v časopise Journal of Korean Medical Science štúdiu, ktorá dokazuje, že vírus sa za určitých podmienok prúdenia vzduchu pohybuje ďalej ako na dva metre.

Reštaurácie už boli aj v iných štúdiách identifikované ako primárny zdroj šírenia vírusu. Aj preto kórejskí vedci odporučili autoritám aktualizovať ochranné opatrenia tým, že zväčšia vzdialenosti medzi stolmi v reštauráciách.

Viac ako dva metre

„K prenosu môže dôjsť vo vzdialenosti väčšej ako dva metre, ak dôjde k priamemu prúdeniu vzduchu od infikovanej osoby vo vnútornom prostredí,“ píšu autori. Ich zistenia však vzbudzujú aj nesúhlasné názory.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa niektorých vedcov je štúdia skôr malým experimentom, nakoľko jej súčasťou boli len tri osoby, preto sa z nej dajú vyvodiť iba obmedzené závery.

„Možno dobre vedia, čo sa stalo v tejto reštaurácii, ale nevedia, čo sa stalo na chodníku pred reštauráciou,“ hovorí Richard Martinello, docent na lekárskej fakulte Univerzity v Yale a špecialista na infekčné choroby dospelých a detí.

Juhokórejská databáza

Podľa Martinella existuje veľa ďalších aspektov, ktoré majú vplyv na šírenie nového koronavírusu a nie je možné presne určiť, ako sa vírus správa. Juhokórejskí vedci však mali k dispozícii aj dáta, ktoré im pomohli tento problém obísť.

Južná Kórea už v začiatkoch svojho boja s pandémiou naplno využila moderné technológie. Zbierala informácie o polohe mobilných telefónov či záznamy o použití kreditných kariet.

Výsledkom bolo, že tamojšia vláda vytvorila mimoriadne zdokumentovanú databázu všetkých prípadov koronavírusu. Takáto taktika by v mnohých iných krajinách vzbudzovala právne, súkromné ​​aj etické obavy.

Prúdenie vzduchu

„Pravdepodobne by sme túto štúdiu v Spojených štátoch nemohli urobiť,“ priznáva Donald Milton, profesor na fakulte verejného zdravia Univerzity v Marylande.

Milton patrí medzi odborníkov, ktorí na začiatku pandémie tvrdili, že koronavírus sa šíri cez menšie aerosólové častice, teda nielen cez väčšie kvapky.

Práve pochopenie prúdenia vzduchu pri preprave kvapiek a aerosólov dostatočne veľkých na to, aby infikovali ostatných, je podľa vedcov dôležité. A to úzko súvisí aj s tým, ako je vyriešené vetranie v reštauráciách.

Potvrdené a podčiarknuté

Ďalším problémom podľa Martinella je, že juhokórejskí vedci nezverejnili sekvencie genómu, ktoré analyzovalia. Predavačka pravdepodobne infikovala ostatných hostí v reštaurácii. Otázkou však ostáva, či išlo skutočne o ten istý kmeň vírusu.

Napriek chybám je však Martinello rovnako, ako aj ďalší vedci, presvedčení o tom, že zistenia majú veľký význam. Podobné výskumy v minulosti, vrátane štúdie o prepuknutí nákazy COVID-19 v klimatizovanej reštaurácii v čínskom Kantone, výsledky potvrdzujú.

Infikovaní ľudia „môžu rozšíriť vírus do vzduchu a ten môže cestovať na veľké vzdialenosti a čím viac pohybu vzduchu tam je, tým viac vírusu sa môže preniesť“, dodal Martinello.

Budúcnosť reštaurácií?

Ideálnym riešením, aj vzhľadom na možnosť, že sa koronavírusy budú šíriť svetom v budúcnosti čoraz častejšie, je podľa Miltona investícia podnikateľov do technológií vhodných na zvýšenie bezpečnosti budov a verejných priestorov.

Milton tvrdí, že reštaurácie by už teraz mohli inštalovať jednotky, ktoré chránia svojich zákazníkov, ako sú napríklad ultrafialové germicídne žiariče. Finančne nejde o veľkú investíciu, avšak mnohé reštaurácie si už pod ťarchou opatrení nemôžu dnes dovoliť ani to.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald MiltonRichard Martinello
Firmy a inštitúcie Journal of Korean Medical ScienceUniverzita v MarylandeUniverzita v Yale