Máte radi vyprážané jedlá? Výrazne sa u vás zvyšuje riziko zlyhania srdca

Fastfood, hranolky, strava
Vyprážané jedlá zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Thinkstock

Vyprážané jedlo mnohým ľuďom síce chutí, no nie je prospešné ich zdraviu. Najnovšie sa odborníci pozreli na to, aký má súvis s rizikom vážnych srdcových chorôb a mŕtvice.

Svoje zistenia publikovali v žurnále Heart.

Analyzovali dáta stoviek tisíc respondentov

V rámci výskumu sa zamerali na dostupné databázy a analyzovali relevantné štúdie publikované do apríla 2020. Na posúdenie rizika kardiovaskulárnych ochorení zhromaždili údaje z 17 výskumov.

Analyzovali pritom 562 445 respondentov, z ktorých 36 727 hlásilo závažné kardiovaskulárne príhody, ako infarkt a mŕtvicu.

Ďalej analyzovali dáta zo šiestich prác, do ktorých sa zapojilo 754 873 respondentov, z ktorých 85 906 zomrelo. Štúdie monitorovali ľudí v priemere 9,5 roka.

Riziká medzi konzumentmi

Vedci sa snažili nájsť potenciálnu spojitosť medzi konzumáciou vyprážaného jedla a úmrtiami pre kardiovaskulárne ochorenia a aj z iných príčin.

Zistili, že najvyššia týždenná konzumácia vyprážaného jedla súvisela v porovnaní s tou najnižšou s o 28 percent vyšším rizikom závažných kardiovaskulárnych príhod.

V súvislosti s ischemickou chorobou srdca bolo riziko vyššie o 22 percent. Najhoršie výsledky sa týkajú zlyhania srdca, kde sa riziko zvyšuje až o 37 percent.

Tieto asociácie platili v rôznych štúdiách a u rôznych respondentov. Navyše, medzi konzumáciou vyprážaného jedla a závažnými kardiovaskulárnymi príhodami, ischemickou chorobou srdca a zlyhaním srdca našli lineárnu asociáciu.

S každou ďalšou týždennou dávkou vyprážaného jedla s hmotnosťou 114 gramov sa riziko u kardiovaskulárnych príhod zvýšilo o tri percentá, u ischemickej choroby srdca o dve percentá a pri zlyhaní srdca o dvanásť percent.

Tuky, soľ a cukor

Odborníci zatiaľ nevedia, ako presne konzumácia vyprážaného jedla pôsobí na vývoj kardiovaskulárnych ochorení. Ponúkajú však niekoľko vysvetlení.

Vyprážané jedlá zvyšujú energetický príjem vďaka obsahu tuku a generujú škodlivé transmastné kyseliny z hydrogenovaných rastlinných olejov, ktoré sa často používajú na ich prípravu.

Vyprážanie takisto zvyšuje produkciu vedľajších chemických produktov súvisiacich so zápalovými reakciami tela.

Jedlá ako vyprážané kurča alebo hranolčeky sú často spájané s vyššou dávkou soli a konzumované spolu so sladenými nápojmi, a to najmä v prevádzkach rýchleho občerstvenia.

Limity

Vedci však upozorňujú aj na limity výskumu. Niektoré analyzované štúdie sa zamerali len na jeden typ vyprážaného jedla, ako napríklad rybu alebo zemiaky.

Tím takisto nenašiel žiadne prepojenie s úmrtiami na kardiovaskulárne ochorenia či z iných príčin. Dôvodom podľa ich vyjadrenia môže byť relatívne malá vzorka.

Dizajn štúdií sa líšil a všetky informácie záviseli na pamäti respondentov. Aj tieto faktory by sa mali brať do úvahy pri interpretácii výsledkov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie Heart