Niektoré potraviny nás chránia pred kognitívnymi problémami. Dokonca aj jeden druh alkoholu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Young couple in love drinking red wine at house kitchen - Happy millenial people at home enjoying aperitif time cheering together at jubilee anniversary - Genuine youth concept on bright indoor filter
Syr a červené víno vplývajú pozitívne na kognitívne funkcie Foto: Getty images

Jedlo má priamy dopad na kognitívne funkcie človeka v pokročilom veku. Tvrdia to vedci z Iowa State University, ktorí publikovali svoj výskum v lekárskom časopise Journal of Alzheimer’s Disease.

Štúdiu viedli Auriel Willette a Brandon Klinedinst, ktorí sa zameriavajú na spojitosti jedla a vedy.

Je to zároveň prvá rozsiahla analýza, ktorá skúmala súvislosť medzi konkrétnymi potravinami a kognitívnymi funkciami v neskoršom veku človeka.

Testovaná vzorka

Dáta im poskytlo 1 787 ľudí vo veku od 46 do 77 rokov zo Spojeného kráľovstva. Databázu využívajú odborníci z celého sveta pri skúmaní najbežnejších a život ohrozujúcich chorôb.

Respondenti vyplnili dotazník na začiatku výskumu v rokoch 2006 a 2010 a následne tak urobili ešte dvakrát, a to v obdobiach 2012 a 2013 a napokon 2015 a 2016.

Odborníkom sa okrem iného podarilo získať informácie o rozmýšľaní každého človeka „za chodu“. Odpovedali tiež na otázky týkajúce sa konzumácie jedla a alkoholu.

Konkrétne sa zamerali na čerstvé a sušené ovocie, čerstvú i varenú zeleninu a šaláty, ryby, spracované mäso, hydinu, hovädzie, jahňacie, bravčové mäso. Tiež syr, chlieb, obilniny, čaj a kávu, pivo, mušt, červené a biele víno, šampanské a liehoviny.

Zásadné zistenia

Zistili štyri kľúčové fakty.

Pred kognitívnymi problémami v neskoršom veku najviac chráni syr. Aj denná konzumácia alkoholu, najmä červeného vína, súvisela so zlepšením kognitívnych funkcií.

Týždenná konzumácia jahňacieho mäsa, no nie iného červeného mäsa, zlepšuje dlhodobú kognitívnu zdatnosť.

Nadmerný príjem soli má zase negatívny efekt. Mali by si ho strážiť najmä osoby, u ktorých sa už prejavilo riziko Alzheimerovej choroby.

„Milo ma potešilo, že naše výsledky ukázali, že zodpovedná konzumácia syra a červeného vína nie je dobrá len na vysporiadanie sa so súčasnou pandémiou,“ uviedol Willette.

Alzheimerova choroba

Odborník odporúča randomizované klinické štúdie, ktoré by mohli určiť, či by ľahké zmeny v jedálničku mohli výrazne pomôcť mozgu.

Klinedinst dodal, že niektorí ľudia sú viac chránení pred Alzheimerovou chorobou vďaka genetickým faktorom. „Verím, že správny výber jedla dokáže chrániť pred touto chorobou a poklesom kognitívnych funkcií,“ vyjadril sa.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Auriel WilletteBrandon Klinedinst
Firmy a inštitúcie Iowa State UniversityJournal of Alzheimer's Disease