Riziko rakoviny môžu zvýšiť tieto potraviny - čo namiesto toho jesť?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Riziko rakoviny môžu zvýšiť tieto potraviny - čo namiesto toho jesť?

Strava zohráva významnú úlohu v našom živote. Okrem toho, že nám dodáva potrebné živiny a energiu, je veľmi dôležitá pre zdravie nášho organizmu. Ak dlhodobo konzumujeme nevhodnú stravu, môže to mať na svedomí dokonca rozvoj niektorých chorôb. Riziko rakoviny sa tak podľa vedcov  zvyšuje v závislosti s pravidelnou konzumáciou určitých jedál.

 Chyby, ktoré robíme v strave

Podľa štúdie z roku 2019 publikovanej v JNCI Cancer Spectrum, ktorá bola realizovaná na vzorke Američanov starších ako 20 rokov a viac,  je medzi zlými stravovacími návykmi a zvýšeným výskytom rakoviny úzka súvislosť. Vedci zistili, že strava, ktorá obsahuje málo celozrnných výrobkov, ako sú ovsené vločky, celozrnný chlieb alebo pečivo môže prispieť k rozvoju niektorých druhov rakoviny.

Ďalšie nesprávne stravovacie návyky podľa uvedenej štúdie sú:

– nedostatočný príjem mliečnych výrobkov

– strava bohatá na výrobky zo spracovaného mäsa (klobásky, paštéty, salámy a podobne)

-málo ovocných a zeleninových jedál

– nadmerná konzumácia červeného mäsa

– pitie príliš veľkého množstva nápojov sladených cukrom

Riziko rakoviny môžu zvýšiť tieto potraviny - čo namiesto toho jesť?

Rozdiel medzi mužmi a ženami

Vedci tiež zistili rozdiely medzi podskupinami obyvateľstva. Riziko rakoviny súvisiace so stravou bolo vyššie u dospelých mužov v strednom veku. Išlo najmä o rakovinu hrubého čreva.

Ďalšie tipy nádorového ochorenia, ktoré možno pripísať nesprávnej strave sú:

– rakovina ústnej dutiny, hltana a hrtana

– rakovina maternice

– rakovina prsníka (postmenopauza)

– rakovina obličiek

– rakovina žalúdka

– rakovina pečene

Ako znížiť riziko rakoviny prostredníctvom stravy?

S budovaním správnych stravovacích návykov treba začať už od útleho veku dieťaťa. Napríklad obmedziť dostupnosť sladených nápojov či mäsových výrobkov na školách a podobne. Tu sú ďalšie možnosti, ako urobiť svoj denný jedálniček zdravším:

– celozrnné výrobky – 9 porcií ( 1 porcia je 100 g)

– mliečne výrobky – 2 až 3 porcie

– zelenina – 4 porcie

– ovocie – 3 porcie

– nízkotučné mäso, vajcia, fazuľa, orechy – 2 porcie

Zdravá výživa je veľmi dôležitá a podľa odborníkov nám nestačí byť fyzicky aktívni a vyhýbať sa cigaretám. Ak sa totiž zle stravujeme, stále sa vystavujeme zvýšenému riziku rakoviny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať