ÚVZ obhajuje obmedzenie sortimentu v bufetoch zdravím detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hamburger
FreeImages.com

Slobodné podnikanie nemôže byť nadradené ochrane zdravia,  konštatuje Úrad verejného zdravotníctva pri úprave sortimentu v školských bufetoch.

Potraviny a nápoje ponúkané v školských bufetoch a automatoch sú podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) často nevyhovujúce pre deti a môžu mať za následok vznik a rozvoj detskej obezity a viacerých metabolických ochorení v dospelosti. Toto má byť dôvod, pre ktorý sa cez novelu vyhlášky ministerstva zdravotníctva (MZ) navrhuje, aby v bufetoch, ktoré sa nachádzajú v zariadeniach pre deti a mládež, neboli sladkosti, čipsy či hamburgery.
Úrad na argument, že novela je diskriminačná voči prevádzkovateľom bufetov a obmedzuje ich slobodné podnikanie, reaguje, že sloboda podnikania nemôže byť nadradená ústavou garantovanému právu na ochranu zdravia, navyše keď ide o najzraniteľnejšiu skupinu, ktorou sú deti a mládež.

„Upravený sortiment školských bufetov má ambície výraznou mierou prispieť k zlepšeniu stravovacích návykov našich detí s dôrazom na to, že investované úsilie sa vráti celej spoločnosti v podobe zdravšej populácie v budúcnosti,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Úrad navyše podotýka, že už podľa v súčasnosti platnej vyhlášky ministerstva školstva majú byť doplnkové jedlá v školských bufetoch najmä čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky a nápoje a prírodné šťavy so zníženým obsahom cukru.

Obezity u detí pribúda

Skalická konštatuje, že nesprávna výživa sa podieľa v 30 až 40 percentách na srdcovo-cievnych ochoreniach, zvyšuje riziko vzniku nádorových ochorení, diabetu, osteoporózy a obezity. „Nárast obezity sa v posledných dvadsiatych rokoch strojnásobil a počet tých, ktorí sú kontinuálne postihnutí, narastá do alarmujúcich rozmerov, hlavne u detí. Detská obezita začína predstavovať akútnu zdravotnú krízu,“ uviedla Skalická.

Pripomína, že nárast obezity zvyšuje výdavky na zdravotnú starostlivosť a podieľa sa aj na predčasnom úmrtí. Odvoláva sa tiež na celosvetové trendy v oblasti ozdravenia výživy ako u dospelých tak i u detí, a to znížením konzumácie potravín, ktoré majú vysoký obsah energie, nasýtených tukov, trans-mastných kyselín, cukru a soli.

Skutočnosť, že sa vyhláška rieši cez letné prázdniny a bez predchádzajúcej diskusie, namietala Potravinárska komora Slovenska. Od ministerstva požaduje, aby tento návrh stiahlo, konštatuje, že obezitu u detí nerieši a do sortimentu potravín zasahuje nesystémovo. Navrhuje, aby sa diskusia zamerala komplexne na školské stravovanie a tiež na prípadné vekové obmedzenia.

Predloženie novely v letných mesiacoch je podľa úradu len prirodzeným vyvrcholením legislatívneho procesu, ktorý sa rozbehol už začiatkom roka.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR