Vedci potvrdili ďalší negatívny vplyv soli v tele. Problém majú aj imunitné bunky

Soľ, soľnička
Priveľa soli ovplyvňuje imunitnú reakciu tela. Foto: ilustračné, Thinkstock

Konzumácia nadbytku sodíka sa doteraz spájala s niekoľkými problémami v tele. Od vysokého krvného tlaku, vyššieho rizika mŕtvice, zlyhania srdca, osteoporózy, rakoviny žalúdka alebo obličiek. Nová štúdia zistila, že priveľká konzumácia soli môže obmedziť množstvo energie, ktoré potrebujú bunky imunitného systému, čo im zabraňuje v normálnej funkcii.

Spoluautor Markus Kleinewietfeld z Hasseltskej univerzity v Belgicku potvrdil, že ľuďom v spojitosti s nadmernou konzumáciou soli ako prvé napadnú práve kardiovaskulárne ochorenia.

Jej vplyv však pociťujú aj imunitné bunky. „Ak soľ naruší imunitné funkcie na dlhší čas, môže to potenciálne viesť k zápalom a autoimunitným chorobám v tele,“ povedal.

Prečo je to tak?

Skupina vedcov pred niekoľkými rokmi v Nemecku zistila, že vysoké koncentrácie soli v krvi priamo súvisia s funkciou monocytov. Kleinewietfeld spolu s kolegami v rámci novej štúdie vykonali sériu experimentov s cieľom zistiť, prečo je to tak.

Najskôr využili monocyty ľudí i myší. Zistili, že do troch hodín od vystavenia vysokej koncentrácii soli produkoval imunitný systém menej energie, alebo adenozíntrifosfátu (ATP).

Ten vyrábajú z jedla mitochondrie, akési energetické centrá buniek, a to prostredníctvom série biochemických reakcií. ATP podporuje množstvo bunkových procesov, napríklad vo svaloch alebo metabolizme.

Vedci zistili, že vysoká koncentrácia soli spomaľuje skupinu enzýmov v reťazovej reakcii, ktorá produkuje ATP. V dôsledku toho mitochondrie produkujú menej ATP, čo spôsobuje, že monocyty dozrievajú do abnormálne vyzerajúcich fagocytov. Fagocyty v normálnom stave pritom v tele identifikujú a ničia patogény a takisto infikované alebo mŕtve bunky.

Dôkaz z experimentov

Autori prišli na to, že tieto nezvyčajné fagocyty sú oveľa efektívnejšie v boji proti infekciám. To však podľa nich nemusí byť automaticky pozitívna správa, keďže zvýšená imunitná odpoveď môže viesť k silnejším zápalom v tele, čo môže znamenať väčšie riziko srdcových ochorení.

Výskumníci sa rozhodli vykonať niekoľko experimentov u ľudí. V jednom prípade zdraví muži dva týždne užívali denne tablety s doplnkom soli v množstve šesťtisíc miligramov. To je zhruba trojnásobná dávka oproti odporúčanej. Tlmiaci účinok soli na mitochondrie zistili aj v ďalšom experimente. Počas neho zase skupina účastníkov zjedla celú pizzu z talianskej reštaurácie.

Obsahovala pritom 10-tisíc miligramov soli. Vedci zistili, že ich mitochondrie následne produkovali menej energie.

Trvanie efektu

Efekt však nebol dlhodobý. Osem hodín po tom, ako zjedli pizzu, ich krvné testy ukázali, že mitochondrie opäť fungovali normálne. „To je dobrá správa,“ povedal výskumník Dominik Müller. „Ak by bol efekt dlhodobý, obávali by sme sa, že bunky by nedostávali dostatok energie,“ dodal.

Cieľom odborníkov je teraz zistiť, ako bude vplývať dlhodobá hladina nadmerného množstva soli na mitochondrie.

Ďalej sa chcú zaoberať aj dopadom na ďalšie bunky v tele, keďže mitochondrie sa nachádzajú takmer vo všetkých bunkách.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Dominik MüllerMarkus Kleinewietfeld