Vedci zo SAV skúmajú zdravotné benefity čokolády

Cokolada.jpg
Foto: Pixabay.com

Ústav normálnej a patologickej fyziológie SAV v spolupráci s Lekárskou fakultou UK v Bratislave odporúča v rámci sladkostí siahnuť po tmavej čokoláde. Ich výskum potvrdil, že horká čokoláda priaznivo pôsobí na krvný tlak, zlepšuje kognitívne schopnosti u starých ľudí a pohyb u ľudí s ochorením periférnych ciev.

Ako informovala SAV, za tieto zdravotné benefity čokoláda vďačí bohatému výsku flavonolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich.

Flavanoly sú veľká skupina látok prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách so širokým spektrom účinkov na živý organizmus. Výskumu ich prítomnosti v kakaových bôboch sa venuje v poslednom čase čoraz viac pozornosti.

Prospešný epikatechín

„Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve,“ vysvetľuje Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.

Okrem kakaa sa epikatechín nachádza v menšej miere aj v jablkách a v inom ovocí, v zelenom čaji, v červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch.

„Účinky epikatechínu ukázali, že pri dospelých potkanoch s vysokým krvným tlakom (tzv. model spontánne hypertenzného potkana) výrazne znižoval krvný tlak a zlepšil funkciu cievnej steny až na úroveň zdravých jedincov s normálnym krvným tlakom,“ objasňuje vedkyňa.

Pri mladých spontánne hypertenzných potkanoch, ktorých obaja rodičia mali vysoký krvný tlak, a preto aj pri nich krvný tlak výrazne stúpa už počas obdobia ich dospievania, epikatechín  výrazne spomaľoval zvyšovanie krvného tlaku.

„V našich štúdiách sme tiež zistili, že zároveň s redukciou nárastu krvného tlaku, epikatechín znižoval aj vrodenú vysokú pohybovú aktivitu pri mladých potkanoch s geneticky podmieneným vznikom hypertenzie,“ uvádza I. Bernátová.

Prospieva prekrveniu

Epikatechín má na organizmus mnohoraké účinky na bunkovej a molekulovej úrovni.

„Zistili sme tiež, že má vplyv aj  na červené krvinky, keď zlepšoval ich schopnosť prechádzať kapilárami, čo vedie k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív,“ hovorí odborníčka.

Tento efekt, spolu so zlepšenou dilatačnou schopnosťou ciev najmä v dospelosti a znížením produkcie voľných kyslíkových radikálov môže mať významnú úlohu v zlepšení pamäťových schopností (v prípade mozgových ciev), v zlepšení pohybu v prípade ochorenia periférnych ciev dolných končatín alebo v zlepšení okysličenia srdca v prípade koronárnych artérií.

„Mlieko môže znižovať vstrebávanie EPI a mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa nemala pozitívne účinky na organizmus. Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka,“ dodala Bernátová.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied