Viac než dve tretiny chorôb má na svedomí výživa. Opakované infekcie fungujú ako telesný alarm

Ochorenie, chrípka, črevná viróza
Foto: Getty Images

„Odhaduje sa, že neadekvátna výživa je príčinou až 60 percent neinfekčných a viac ako 75 percent infekčných chorôb vo svete,“ informuje hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová.

Ako pokračuje v tlačovej správe, spojitosť výživy so zdravím lekárov zaujíma už dlhé desaťročia.

Dve rozhodujúce obdobia

Podľa WHO je vzťah medzi nesprávnou výživou alebo podvýživou synergický a kráča ruka v ruke s infekciami a závažnými neinfekčnými chorobami.

Osobitne je úloha výživy rozhodujúca v dvoch ohraničujúcich obdobiach života, a to v ranom detstve a starobe. Výskum interakcií medzi výživou a a imunitou má praktický význam tak pre klinickú medicínu, ako i pre verejné zdravotníctvo,“ konštatuje doktorka Zora Kľocová Adamčáková, vedúca oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu banskobystrického RÚVZ.

Počas života prejde črevami 60 ton potravy

Úlohou imunitného systému je ochrana organizmu pred vírusmi, baktériami, chemikáliami či tkanivami, akými sú napríklad nádorové bunky.

Keď je imunitný systém oslabený, obyčajne sa to prejavuje opakovanými infekciami. Jeho normálne fungovanie pritom do veľkej miery môžeme ovplyvniť sami, prostredníctvom stravy.

Jeden človek počas života skonzumuje približne 60 ton potravy a v rámci tejto spotreby prijme aj obrovské množstvo škodlivých látok, ktoré prechádzajú cez črevá, resp tráviaci systém, jeden z najdôležitejších orgánom imunity.

Imunitu narúša aj hladovanie

Obranyschopnosť organizmu podľa doktorky Adamčákovej negatívne ovplyvňuje nielen nesprávne zloženie stravy, ale aj hladovanie. Rovnako pôsobí nadbytočný príjem potravy.

Mantra telesného zdravia

Problematika výživy a imunity sa dostala do popredia aj počas pandémie nového koronavírusu. Zdravý životný štýl je totiž jednou z najdostupnejších foriem prevencie infekčných ochorení, zdôrazňuje hygiena.

Mantra telesného zdravia je jednoduchá: každodenná konzumácia zeleniny a ovocia, orechov, semiačok, celozrnných produktov a probiotických potravín, preferencia jedál s nízkym obsahom tukov a cukru, ako aj dobrý pitný režim. Súčasťou zdravého životného štýlu by mali byť aj pravidelný pohyb, psychohygiena či kvalitný spánok.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Mária TolnayováZora Kľocová Adamčáková
Firmy a inštitúcie RÚVZ Banská BystricaWHO Svetová zdravotnícka organizácia