Maslo a vajcia na Slovensku zdraželi najviac, cena za cukor by sa mala znížiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Potraviny; ekonomika; ceny
Foto: ilustračné, thinkstock.com

BRATISLAVA 26. februára (WebNoviny.sk) – Na Slovensku si kupujúci v januári priplatili za potraviny a nealkoholické nápoje medziročne viac o 6,8 %. Ide tak o najvýraznejšie zdražovanie v rámci celej EÚ, a to už tretí mesiac po sebe.

Najviac si pritom Slováci priplatili za vajcia a maslo, naopak aj v úvode roka 2018 sa na pultoch v obchodoch predával lacnejší cukor. Vyplynulo to z analýzy Slovenského farmárskeho, družstva (SFD), ktorú vypracovalo na základe údajov Eurostatu.

„Na Slovensku v posledných mesiacoch zažívame také zdražovanie potravín, aké tu už dávno nebolo. Po niekoľkých rokoch poklesu alebo iba stagnácie cien potravín sa na sklonku roka 2017 situácia zvrtla a v januári 2018 sme dokonca zaznamenali medziročný nárast ich cien až o 6,8 %. Drahšie potraviny si Slováci všimnú ihneď. Veď tvoria z našich celkových nákladov takmer pätinu,“ povedala analytička Slovenského farmárskeho, družstva Eva Sadovská.

Drahé vajcia i maslo

V úvode roka Slováci siahli hlbšie do vrecka najmä pre vajcia, ktoré boli medziročne drahšie o 49,5 %, za maslo si našinci priplatili o takmer 37 % viac ako pred rokom a drahšie Slovákov vyšiel aj nákup ovocia, a to o vyše 18 % v porovnaní s januárom 2017. Naopak, za cukor zaplatili v obchodoch približne o 9 % menej ako v úvode uplynulého kalendárneho roka.

Medziročný nárast cien o 6,8 % na Slovensku v januári je najvýraznejší v rámci celej EÚ, za nami sa umiestnilo Estónsko (5,6 %) nasledované všetkými našimi susedmi z Visegrádskej štvorky, t. j. Českou republikou (4,5 %), Maďarskom (4,5 %) a Poľskom (4,1 %). V EÚ ako celku sa ceny potravín a nealkoholických nápojov zvýšili o 2,2 %, v eurozóne o 1,7 %. Naopak, zlacňovanie potravín pocítili obyvatelia Grécka (-1,0 %), Írska (-1,6 %) a Cypru (-4,4 %).

Priplácame si najviac

„V nasledujúcich mesiacoch očakávame na Slovensku tempo zdražovania potravín a nealkoholických nápojov na úrovni 6,5 % až 7,0 %. Aj naďalej tak budeme patriť medzi tie ekonomiky EÚ, ktoré si za ne priplácajú medziročne najviac. Kým v prípade vajec a masla očakávame v najbližších mesiacoch roka 2018 stabilizáciu cien, v prípade cukru sa domnievame, že jeho cena ešte poklesne,“ dodala Eva Sadovská.

Slovenské farmárske, družstvo vzniklo za účelom vytvorenia silného partnerstva medzi vybranými podnikmi poľnohospodárskej prvovýroby na Slovensku. Cieľom je zabezpečiť ich dlhodobú a udržateľnú prosperitu a finančnú stabilitu. Poslaním SFD je zavádzať moderné systémy riadenia do poľnohospodárskej prvovýroby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eva Sadovská