Začalo sa národné kolo Bocuse d'Or

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
KUCHáR
Foto: SITA

BRATISLAVA 21. januára (WEBNOVINY) – Od dnešného rána osemčlenná medzinárodná porota posudzuje práce prvých tímov súperiacich o účasť v európskom kole celosvetovej súťaže Bocuse d’Or, ktorá je považovaná za gastronomického Oscara. Slovensko svojho reprezentanta vyberá vôbec po prvý raz v histórii. V prípade úspechu vybraného Slováka v európskom kole, ktoré sa uskutoční 7. a 8. júna v švajčiarskej Ženeve, bude kuchár súťažiť v celosvetovom finále vo francúzskom Lyone v roku 2011.

O priazeň poroty sa uchádza dovedna sedem tímov z rôznych slovenských reštaurácií. O víťazstve jedného z nich sa rozhodne v piatok popoludní, keď sa odprezentujú všetci súťažiaci. Hodnotia ich osobnosti z prostredia gastronómie – jediný československý kuchár s hviezdou Michelin Pavel Pospíšil, český kuchársky majster Marek Raditsch, slovenský šéfkuchár Igor Čehy, spoluzakladateľ ocenenia Gurman Awards Radoslav Nackin, reportérka týždenníka Trend Jarmila Horváthová, zástupca partnera súťaže Branislav Nemečko a reštauratér Jonathan Himi na čele s prezidentom slovenského Bocuse d’Or Jaroslavom Žídekom.

Súťažný tím sa skladá zo šéfkuchára, ktorý musí mať viac ako 23 rokov a asistenta, ktorý nemôže mať viac ako 22 rokov. Témy, suroviny, vybavenie kuchyne a čas na prípravu jedla sú vopred stanovené. V národnom kvalifikačnom kole to je ryba servírovaná štrnástim osobám, konkrétne biely halibut s hmotnosťou od päť do šesť kilogramov a mäso servírované taktiež štrnástim osobám, konkrétne teľacie s váhou približne 3,5 kilogramu.

Zakladateľom najslávnejšej súťaže kuchárskeho umenia na svete Bocuse d’Or je 83-ročný šéfkuchár a držiteľ francúzskeho rytierskeho rádu Paul Bocuse, ktorému v roku 1980 najprestížnejší európsky gurmánsky bedeker Gault Millau udelil titul šéfkuchár storočia. Bocuse stál pri zrode nouvelle cuisine, čo je technológia prípravy jedál, pri ktorej sa dôraz kladie na sezónnosť, sviežosť, dizajn, úpravu surovín formou medium či varenie zeleniny pod bodom varu. Jeho reštaurácia sa nachádza v jeho rodnej obci Collonges-au-Mont-d’Or v blízkosti Lyonu a od roku 1965 si udržuje najvyššie gurmánske hodnotenie – tri hviezdičky Michelin.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať