Záchranný program pre pamiatky v regiónoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nadácia VÚB logo štvorec
Nadácia VÚB logo štvorec

BRATISLAVA 15. februára (WBN/PR) – Nadácia VÚB otvára grantový program Poklady môjho srdca zameraný na obnovu kultúrneho dedičstva. Historické schody v Španej Doline, kartuša v Novej pevnosti v Komárne, fontána v Spišskom Hrhove, storočná hasičská striekačka v Hodruši-Hámroch, židovský cintorín v Banskej Štiavnici – to je len zlomok z toho, čo sa nám podarilo za šesť rokov existencie programu urobiť.

Na Slovensku je množstvo kultúrnych a historických pamiatok, z ktorých mnohé potrebujú financie na rekonštrukciu. Od roku 2007 sa do grantového programu Poklady môjho srdca prihlásilo vyše 500 pamiatok, z nich 60 sa nám podarilo zrekonštruovať. Vlani bol napríklad obnovený najväčší vojenský cintorín z obdobia 1. svetovej vojny vo Veľkrope, najstaršia rotunda z veľkomoravského obdobia v Ducovom či časť mestského opevnenia v Modre. „Žiadatelia môžu aj tento rok získať prostriedky na obnovu menších objektov, ktoré sú kultúrnymi, umeleckými a prírodnými pokladmi, a to až do výšky 5 000 eur pre jeden projekt. Nadácia VÚB prerozdelí spolu 30 000 eur“, približuje predseda správnej rady Nadácie VÚB Ignacio Jaquotot.

Bez názvu
Foto: SITA

O grant na záchranu pamiatok môže požiadať len právnická osoba. Pamiatka nesmie byť v súkromnom vlastníctve. V žiadosti treba popísať dôvody, prečo je potrebné danú pamiatku podporiť a vhodné je tiež pripojiť fotografiu jej súčasného stavu. Uzávierka prijímania žiadostí je 22. marca 2013.

Bez názvu
Foto: SITA

Viac informácií o možnosti získať grant je zverejnených na:

https://www.nadaciavub.sk/Default.aspx?CatID=56.

Bez názvu
Foto: SITA
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať