Žatva na juhu Slovenska skončila, na severe finišuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žatva, pšenica
Foto: ilustračné, SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 27. augusta (WebNoviny.sk) – Žatva na juhu územia Slovenska je ukončená, aktuálne prebieha v týchto oblastiach príprava pôdy pod oziminy. Na severe krajiny zberové práce postupne finišujú.

Poľnohospodári tiež vykonávajú monitoring škôd spôsobených poľovnou zverou. V nižších polohách vykonávajú pozberové práce po zbere obilnín, konzervovanie krmovín a pripravujú pôdu pod oziminy. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Veľmi dobré úrody

Na západe Slovenska ukončili poľnohospodári žatvu už v 31. týždni. Dokončený je napríklad aj zber maku. Výsledky tohtoročného zberu sú veľmi rozdielne. Niektoré podniky, najmä vo vyšších polohách, hlásia podľa SPPK veľmi dobré úrody.

V bratislavskom regióne je úroda pšenice a jačmeňa takmer o polovicu nižšia ako v minulom roku. Škody na poľnohospodárskych plodinách navyše vznikli aj vplyvom jarných mrazov a premnoženou poľovnou zverou. Poľnohospodári aktuálne vykonávajú pozberové práce, orbu a prípravu pôdy pod oziminy, zber a silážovanie krmovín.

Na východe práce pokročili

V okrese Galanta majú v dôsledku výnimočne suchého počasia niektoré subjekty taký vysoký výpadok na tržbách, že ich ďalšia existencia je ohrozená, varuje SPPK.

V severnejších okresoch našej krajiny postupne ukončujú zber hustosiatych obilnín. Poľnohospodári tiež vykonávajú podmietky, zber slamy, prípravu pôdy pod sejbu repky ozimnej či aplikáciu maštaľného hnoja do pôdy. Na niektorých územiach je repka natoľko poškodená poľovnou zverou, že zber poľnohospodári ani neukončia – z ekonomického hľadiska sa im to nevyplatí.

Na východe Slovenska žatevné práce výrazne pokročili. V michalovskom, svidníckom a trebišovskom regióne už žatvu aj ukončili. Poľnohospodári tiež vykonávajú monitoring škôd spôsobených poľovnou zverou, rovnako prípravu pôdy pod oziminy, uzavrela SPPK.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať