Zbystrite zrak, blíži sa Svetový týždeň glaukómu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Očná klinika UVEA Mediklinik

BRATISLAVA 6. marca (WBN/PR) – Glaukóm, čiže zelený zákal, je druhou najčastejšou príčinou slepoty na svete. Ohrozuje veľké množstvo ľudí najmä nad 40 rokov, ktorí by pri včasnej diagnostike mohli byť pred stratou zraku uchránení. Svetový týždeň glaukómu sa začína v nedeľu 8. marca a končí v sobotu 14. marca. Jeho hlavnou úlohou je upozorniť na prevenciu pred týmto vážnym očným ochorením.

Svetový týždeň glaukómu je aktivita Svetovej glaukómovej asociácie (World Glaucoma Association – WGA) a Svetového združenia glaukómových pacientov (World Glaucoma Patient Association – WGPA) a jeho cieľom je upozorniť na ochorenie, jeho priebeh, ale najmä prevenciu. Riziko zeleného zákalu stúpa s vekom a vzhľadom na trend starnutia populácie vedci očakávajú, že pacientov bude pribúdať.

Zrak je jedným z najdôležitejších zmyslov, ktoré máme. Zelený zákal nám ho môže vziať. Je preto veľmi podstatné, aby sme nepodceňovali význam preventívnych prehliadok, ktoré môžu ochorenie včas objaviť a podchytiť,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak, PhD., medicínsky riaditeľ očnej kliniky UVEA. Dodáva, že zelený zákal síce nemožno úplne vyliečiť, no liečba dokáže spomaliť postup ochorenia, oddiali alebo zabráni vzniku slepoty.

Na vlastné zdravie treba samozrejme myslieť po celý rok, Svetový týždeň glaukómu je výbornou príležitosťou na absolvovanie preventívnej prehliadky, ktorú ste celý minulý rok odkladali,“ konštatuje doktor Žiak. Platí to najmä vtedy, ak patríte do vekovej skupiny nad 40 rokov, máte zvýšený vnútroočný tlak, niekto z vašich príbuzných trpel glaukómom, ste krátkozrakí alebo máte vysoký krvný tlak. Ak patríte do rizikovej skupiny, s vyšetrením neváhajte. Glaukóm totiž nemusí mať v skorom štádiu žiadne badateľné príznaky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia