Hygienici varujú pred Zika vírusom, prenášajú ho komáre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komár
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. januára (WebNoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje ľudí, ktorí cestujú do Ameriky, Afriky či do južného Pacifiku pred tzv. Zika vírusom. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická, vírus prenášajú komáre. Inkubačná doba je od troch do 12 dní, pričom príznaky bývajú zväčša mierne a trvajú od dvoch do siedmich dní.

K 21. decembru minulého roka hlásilo lokálny prenos Zika vírusom viacero krajín, napríklad Brazília, Cape Verde, Kolumbia, El Salvador, Fidži, Francúzska Guiana, Guatemala, Honduras, Martinique, Mexiko, Nová Kaledónia, Panama, Paraguaj, Samoa, Šalamúnove ostrovy, Surinam, Vanuatu, Venezuela. Aktuálny zoznam krajín ľudia nájdu i na TEJTO STRÁNKE.

Treba sa vyhýbať oblastiam, ktoré sú zamorené komármi.

Ľudia, ktorí do týchto krajín cestujú, by mali byť o aktuálnom výskyte ohniska nákazy informovaní. „Tiež by mali dodržiavať osobné preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom vo vnútorných i vonkajších priestoroch, najmä od východu do západu slnka, keď sú komáre najaktívnejšie,“ vysvetlila.

Treba používať repelenty, nosiť košele s dlhými rukávmi a dlhé nohavice, spať alebo odpočívať v chránených alebo klimatizovaných miestnostiach, v opačnom prípade treba aj cez deň používať moskytiéry. Treba sa však takisto vyhýbať oblastiam, ktoré sú zamorené komármi.

Tehotné ženy alebo ženy, ktoré cestujú s deťmi, by sa mali pred odchodom poradiť s lekárom napríklad o používaní repelentu. „Cestujúcim, u ktorých sa do troch týždňov od návratu z postihnutej oblasti prejavia symptómy kompatibilné s nákazou vírusom Zika, odporúčame kontaktovať lekára a informovať ho o svojej nedávnej ceste,“ poznamenala Skalická.

V Európe v súčasnosti nie je evidovaný prenos vírusu

Medzi hlavné príznaky infekcie patrí zvýšená teplota nad 38,5 stupňa Celzia, bolesti kĺbov, opuchy najmä menších kĺbov na rukách a nohách, makulo-papulárne vyrážky šíriace sa z tváre na telo, zápal spojoviek a príznaky podobné chrípke, a teda bolesť hlavy, svalov či únava. Medzi komplikácie, ktoré sú s infekciou Zika vírusom spojené, patrí napríklad tzv. mikrocefália, a teda zaostávanie v raste mozgu, Guillain-Barré syndróm či iné autoimunitné neurologické komplikácie.

V novembri minulého roka vyhlásilo brazílske ministerstvo zdravotníctva stav ohrozenia verejného zdravia, zaznamenalo totiž neobvyklý nárast počtu narodených detí s mikrocefáliou s podozrením na možnú súvislosť s vírusovou infekciou Zika. Do 12. decembra 2015 bolo v Brazílii hlásených 2 401 prípadov mikrocefálie, vrátane 29 úmrtí. „Spojitosť s infekciou Zika vírusom bola potvrdená zatiaľ v 134 prípadoch, ďalšie prípady sa vyšetrujú,“ vysvetlila Lenka Skalická.

V Európe v súčasnosti nie je evidovaný prenos vírusu, importované prípady sú takisto zriedkavé. Holandsko nahlásilo jeden prípad u cestovateľa, ktorý strávil tri týždne v Suriname. Riziko prenosu vírusu ako aj infekcia sú tak v krajinách Európskej únie nízke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR