Chýbajú vám zuby? Implantáty sú optimálnym riešením.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stomatologia

BRATISLAVA 29. februára 2016 (WBN/PR) – O svoje zuby môžeme prísť jednoducho. Ak sa o ne nestaráme, dôsledkom úrazu, nehody alebo prirodzene, kedy kopírujú stav nášho zdravia, veku. Moderná stomatológia ponúka riešenia, ktoré v plnom rozsahu a funkčnosti chrup nahradia. Ideálne sú práve zubné implantáty. Dokážu totiž nahradiť nielen jeden chýbajúci zub, ale i celé zuboradie či jeho časť. Zubný implantát zabraňuje redukcii kosti a tvorí pevný bod pre ďalšie protetické riešenia – korunky, mostíky alebo snímacie náhrady.

Primár stomatologickej kliniky, MUDr. Alexander Schill mal v kresle už množstvo pacientov, kedy o zachovaní pôvodných zubov nemohlo byť ani reči. „V takýchto prípadoch samozrejme najskôr odstraňujeme zvyšky zlomených a nenávratne poškodených zubov, vyčistíme po nich rany a okamžite nasadíme implantáty. Ak liečba postupuje bez komplikácií, po hojení prídu na rad skrutkované mostíky a vytvoríme tak kompletnú náhradu chrupu,“ opisuje stomatológ. Špecialista vidí výhody skrutkovaných náhrad v tom, že v prípade potreby je možné ich ľahko a bez poškodenia sňať a opraviť. Implantátu sa nemusí obávať ani naša peňaženka. Napríklad nahradenie jedného zuba implantátom stojí približne toľko ako mostíkom. Tak sa jednoducho rozplýva predstava, že implantáty sú „veľmi drahé“.

Čo je implantát?

Implantát je vlastne titánová skrutka zavedená malým operačným zákrokom do čeľuste namiesto chýbajúceho zuba. V podstate nahrádza chýbajúci koreň zuba. Pri hojení (ktoré trvá od 3 do 6 mesiacov) kosť obrastie implantát a dokonca čiastočne vrastie do jeho štruktúry. Na takto pevne uchytený „koreň“ sa potom môže bezpečne nasadiť korunka, mostík alebo protéza. Implantáty sú estetické a pevné, a preto môžu pacienti jesť všetko bez obmedzení, čo výrazne zvyšuje kvalitu ich života.

Ako zistíme, či môžeme zaviesť implantát?

CT snímka poskytuje 3D kompletný obraz kosti. „Priamo na klinike pacientovi urobíme bez čakania CT snímku a posúdime stav kosti a okolitého tkaniva.“

Kedy môžeme implantát aplikovať?

Ak je na mieste dostatok kosti, môžeme implantát zaviesť hneď. Pri dobrej kvalite kosti urobíme aj provizórnu korunku – takže klient odíde s novým zubom, ktorý nepôsobí ako náhrada. Ak chýba kosť na zavedenie implantátu, vykonáme prípravnú operáciu, kedy implantujeme kostný štep. Po jeho zhojení zavedieme implantát. Zavádza sa v lokálnej anestézii. Na želanie pacienta alebo pri náročných či početných zákrokoch môžeme poskytnúť celkovú anestéziu.

Z akého materiálu je implantát?

Najčastejšie sa používajú titánové implantáty. Implantáty majú rôzne povrchové úpravy časti, ktorá sa zavádza do kosti. Najlepšie sú s aktívnym biopovrchom, ktorý skracuje dobu hojenia na polovicu a percento úspešnosti je nad 99 %.

Kedy, v akých prípadoch sa implantát neodporúča zaviesť?

Určite nie je vhodné riešiť náhradu chýbajúceho zuba implantátom, ak pacient má za sebou napríklad ožarovanie v tvárovej časti alebo trpí ťažkou cukrovkou. Pri mladých ľuďoch čakáme, kým nie je dokončený rast, vývoj chrupu, približne do 18. roku.

***

Prečo je titánový implantát najvhodnejší?

* titan je čistý kov

* je biologicky kompatibilný

* nevyvoláva v tele žiadne reakcie, bežne sa používa v medicíne

* je pevný, odolný voči silám vznikajúcim pri žuvaní

* je úplne odolný voči korózii

* je chuťovo neutrálny, nevzniká žiadna „kovová“ príchuť

* je to dlhodobo odskúšané riešenie

Výhody implantátu

* trvácnosť

* komfort

* estetické riešenie

* vyhneme sa snímateľnej náhrade

* môže slúžiť ako opora pre ďalší mostík alebo protézu

* nie je potrebné obrusovať susedné zuby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia