Šetrná liečba bolesti pomocou náplasti na prírodnej báze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bolest chrba
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 11. apríla 2016 (WBN/PR) – Pri liečbe bolesti je čoraz viac snaha využívať nové molekuly a nové liekové formy, ktoré nie sú zaťažujúce pre ľudský organizmus, a zároveň dokážu zabezpečiť požadovaný účinok.

Náplasť málo zaťažujúca forma liečby bolesti

Náplasťové terapeutické systémy predstavujú modernú a málo zaťažujúcu formu liečby pre ľudský organizmus. Zabezpečuje dopravenie účinných látok priamo na miesto bolesti. Zvyšuje sa tak biologická dostupnosť účinnej látky a znižuje sa riziko vedľajších, hlavne tráviacich ťažkostí. Ďalšou nezanedbateľnou výhodou je schopnosť postupného uvoľňovania účinných látok z náplasťového základu počas 6, 12 alebo 24 hodín. Týmto riadeným uvoľňovaním sa zabezpečuje stála hladina účinnej látky, čo zabezpečuje kontinuálny účinok. Prináša to maximálny komfort pri liečbe bolesti, pacient nemusí myslieť na potrebu užiť liek 3 x denne v pravidelných intervaloch a tiež na ďalšie podmienky užívania ako je napríklad užiť liek nalačno alebo s jedlom, čo má vplyv na absorpciu liekov.

Bezpečnosť aplikácie závisí od obsahových látok

Náplasti môžu byť napustené rôznymi účinnými látkami, klasickými látkami proti bolesti patriace do skupiny nesteroídových protizápalových liekov ako je napríklad diklofenak alebo prírodnými extraktami, ako je napríklad boswellia, harpagofyt, gáfor, eukalyptus atď. Náplasti s účinnou látkou diklofenak sú určené pre staršie deti od 15 rokov a dospelých, ale ich použitie sa odporúča na čo najkratšiu možnú dobu 3 dni, maximálne 7 dní. Naproti tomu liečivé náplasti s rastlinnými extraktmi sa môžu aplikovať opakovane, podľa potreby pacienta.

Náplasť s 24 hodinovým pôsobením

Bolest chrba
Zdravotnícka pomôcka

Novinkou je Leni náplasť s 24 hodinovým účinkom určená na bezpečnú a šetrnú liečbu bolesti pohybového aparátu. Obsahuje extrakty z prírodných látok – Pycnogenol®, harpagofyt a eukalyptus. Každá z týchto zložiek má svoje špecifické účinky, pôsobiace proti bolesti, stuhnutosti a zápalu v oblasti kĺbov, svalov a šliach. Veľkou výhodou tejto náplasti je 24 hodinový účinok zabezpečený postupným uvoľňovaním účinných látok z náplasti, možnosť sa s ňou sprchovať – neodliepa sa, a možnosť ju opakovane aplikovať na to isté miesto. Je dermatologicky testovaná a vhodná pre pacientov užívajúcich aj inú liečbu, vďaka tomu, že nevykazuje liekové interakcie. Leni náplasť je vhodná aj pre športovcov vrátane detí, ktoré vedia oceniť jednoduchú a šetrnú pomoc.

Skúsenosti z praxe neurológa

Bolest chrba
foto: ilustračné, vrabciak.blog.sk

Oslovili sme MUDr. Ester Točíkovú zo súkromného zdravotného centra Hippokrates, ktorá sa snaží pacientom pomáhať komplexným spôsobom, to znamená, že využíva okrem klasických postupov a liekov, účinnú individuálnu rehabilitáciu a tiež liečbu na prírodnej báze vo forme zdravotníckych prostriedkov ako sú kolagénové MD injekcie a moderné liekové formy – náplasti.

Pani doktorka sa s nami podelila o svoju skúsenosť pri liečbe 73 ročného pacienta s Parkinsonovým syndrómom spojeným s chronickou bolesťou chrbta, ktorých príčinou bola prítomná svalová spasticita (zvýšené napätie svalov), ktorá fixovala chrbticu v predklone a urýchľovala jej degeneratívne zmeny. Trvalé zatvrdnutie chrbtového svalstva viedlo k nahromadeniu kyseliny mliečnej s následkom trvalej bolesti ako aj k zablokovaniu kĺbov v príslušnej oblasti.

Klasická liečba bolestí chrbta bola bez efektu, alebo nevhodná v dôsledku iných ochorení. Preto sa pani doktorka Točíková rozhodla aplikovať pacientovi LENI náplasti na prírodnej báze na 10 dní z oboch strán chrbtice v oblasti krížov a kostrče a tiež medzi lopatkami a na obe chodidlá, kde sú reflexné body súvisiace s bolesťami chrbtice. Výsledok liečby bol pre pacienta veľmi pozitívny, pocit bolesti ustúpil o 30%, čo viedlo aj k zlepšeniu jeho psychického stavu. Okrem toho pacient mal dobrý pocit, že si vie aj sám pomôcť a mať svoj problém čiastočne pod kontrolou, čo je významný moment pri liečbe chronickej bolesti. Pani doktorka tiež vyzdvihla, že spomenuté náplasti na prírodnej báze nevykazujú nežiaduce účinky, čo umožňuje ich kombinovať aj s inou liečbou, čo je hlavne pri starších pacientoch s viacerými zdravotnými ťažkosťami veľmi dôležitý aspekt.

Myorelaxačný účinok (uvoľnenie stiahnutých a zatvrdnutých svalov) sa pani doktorke osvedčil aj pri liečbe iných pacientov, kde z dôvodu spazmov svalov na krku a pliec a zlému držaniu hlavy mával 16 ročný chlapec významné bolesti hlavy.

Bolest chrba
Foto: Ilustračné, hledamzdravi.cz

Stiahnutie svalov bolo vyvolané stresom v škole, čo viedlo k silným bolestiam hlavy spojených s vracaním a závratmi. Ťažkosti sa stupňovali a chlapca bolo nutné hospitalizovať. Po absolvovaní komplexnej rehabilitácie a obstrekov svalov v oblasti krku a pliec kolagénovými MD injekciami sa stav chlapca upravil, ale opäť sa problémy objavovali pri školskej záťaži, hoci už v slabšej podobe. Vtedy mu pani doktorka poradila aplikovať na problematické svaly preventívne LENI náplasti, a tiež na akupunktúrne body kontrolujúce bolesti hlavy – medzi palcom a ukazovákom na oboch rukách. Jednoduché režimové opatrenia viedli k výborným výsledkom. Bolesti hlavy sa pri záťaži ešte objavili, ale už boli znesiteľné a postupne bolesti slabli. Chodí na kontroly k pani doktorke a svoj zdravotný stav hodnotí ako dobrý. Je rád, že môže opäť chodiť do

školy a venovať sa svojim záľubám.

Článok pripravila odborná redakcia EDUKAFARM

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie InPharm