Keramika alebo amalgám? Aj takáto voľba vás čaká u zubára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stomatologia

BRATISLAVA 12. apríla 2016 (WBN/PR) – Nové materiály a technológie v stomatológii nie sú len dôsledkom trendov, ale prirodzeného vývoja tohto odboru, vzdelania lekárov a potrieb pacientov. Nielen o tom, čo je pravdy na tvrdení, že žuvačky alebo cukríky spoľahlivo vyťahujú plomby sme sa rozprávali s MUDR. Alexandrom Schillom, primárom stomatologickej kliniky v Bratislave a Žiline.

Aké výplňové materiály používate, aké majú výhody a nevýhody v porovnaní s ostatnými?

Pri každom materiáli je potrebné zachovať všetky kroky pracovného postupu. To dáva predpoklad vysokej kvality zubnej plomby, bez ohľadu na použitý materiál. Hádam každý laicky rozlišuje tzv. plombu amalgámovú „striebornú“ a „bielu“. U nás amalgám nepoužívame. Aj keď je jedným z najstarších výplňových materiálov (používa sa viac ako 100 rokov) a využíva sa najmä pre zadné zuby, jeho nevýhodou je nielen nízky estetický efekt (plomba je tmavá) ale najmä potreba odvŕtania značnej časti zuba, aby sa vytvorila dostatočne veľká kónusova diera, ktorá fixuje amalgámovú plombu v zube. Rovnako je tu i riziko odlomenia časti zuba pri rozsiahlych plombách, pretože sa amalgám pri tuhnutí rozpína. Aj po niekoľkých rokoch môžu tenké steny zuba popraskať, odlomiť sa bez doho, aby tam bol nejaký kaz.

Stomatologia

Naopak fotokompozity, ktoré u nás používame (živica plnená sklom alebo keramikou, na väčšie práce používame keramiku), sa pri aplikácii nanášajú v tenkých vrstvách a polymerizujú UV lampou, alebo tuhnú samovoľne (zmiešaním dvoch látok ). Umožňujú šetrnejšiu preparáciu zubu, odstraňuje sa iba poškodené zubné tkanivo. Nenarúša sa tak zdravé tkanivo zubu. Výhodou je aj to, že pacient môže hneď po dokončení jesť. Pri ich aplikácii musí stomatológ zabezpečiť suchosť ošetrovaných plôch.

Práve o amalgáme sa často hovorí ako o výplni, ktorú dokáže „vytiahnuť“ žuvanie žuvačky. Je niečo na tomto mýte pravdivé?

Ak je výplň z akéhokoľvek materiálu kvalitná a odborne spracovaná, nie je možné, aby ju „vytiahla” žuvačka alebo hocijaké jedlo.

Pozrite si rozdiel pri ošetrení fokompozitom a amalgámom.

https://www.facebook.com/login/?next=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F346464718830587%2Fvideos%2F844241709052883%2F

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať