Počet pacientov s depresiami alebo stavmi úzkosti sa zvyšuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
žena
Foto: ilustračné, Thinkstock

ŽENEVA 13. apríla (WebNoviny.sk) – Depresie alebo silné stavy úzkosti sužujú v celosvetovej relácii takmer každého desiateho človeka, informovala s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) so sídlom v Ženeve tlačová agentúra DPA.

Podľa rovnakého zdroja sa počet osôb trpiacich psychickými zdravotnými problémami v ostatných desaťročiach výrazne zvýšil. Svetovej ekonomike to podľa prepočtov WHO ročne spôsobuje škody vo výške okolo 900 miliárd eur, a to predovšetkým v dôsledku práceneschopnosti a inak zdôvodnenej absencii zamestnancov na pracovisku či výpadkov výroby.

Investície na pomoc týmto pacientom by pri tom nemali iba zdravotné, ale aj ekonomické výhody, vyplýva z dnes zverejnenej štúdie v odbornom periodiku The Lancet Psychiatry. Zlepšený zdravotný stav a vyššia pracovná schopnosť menia investovaný dolár pomoci pacientom s depresiami a stavmi úzkosti na štvornásobný efekt.

Ako zdôraznila šéfka WHO Margaret Chanová, humanitárne katastrofy a konflikty ešte zvyšujú na celom svete potrebu pomoci takýmto pacientom. Ich celkový počet sa v období rokov 1990-2013 zvýšil zo 416 na 615 miliónov. V 35 skúmaných štátoch by sa podľa štúdie malo v nasledujúcich 15 rokoch investovať na zlepšenie terapie a liečiv okolo 130 miliárd eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia