Pacientovi s rakovinou úspešne transplantovali penis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Penis transplantacia
Thomas Manning z mesta Halifax v americkom štáte Massachusetts sa stal prvým mužom, ktorý má prvý transplantovaný penis v USA. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Lekári z Massachusetts General Hospital v Bostone úspešne transplantovali 64-ročnému pacientovi penis, o ktorý prišiel v dôsledku rakoviny. Šesťdesiatštyriročný Thomas Manning z mesta Halifax v americkom štáte Massachusetts sa tak stal prvým mužom, ktorý má prvý transplantovaný penis v USA. Ako informuje denník New York Times, orgán ktorý dostal, pochádzal od mŕtveho darcu.

Manningovi, ktorý sa živí ako bankový kuriér, lekári amputovali pohlavný orgán po tom, čo mu v roku 2012 diagnostikovali agresívnu formu rakoviny penisu. Na unikátnu operáciu sa odborníci pripravovali tri roky, pričom ju testovali aj na mŕtvych ľuďoch. Na pätnásťhodinovej operácii, ktorá sa uskutočnila ešte 8. a 9. mája, sa zúčastnilo dvanásť chirurgov a ďalších tridsať zdravotných pracovníkov. „Sme opatrne optimistickí,“ povedal plastický a rekonštrukčný chirurg Curtis Cetrulo, ktorý tím odborníkov viedol. „Sú to pre nás neprebádané vody,“ dodal.

Chcem byť znova tým, kým som bol,“ uviedol pre denník Manning, ktorý by mal byť schopný do niekoľkých týždňov normálne močiť. V horizonte niekoľkých týždňov až mesiacov bude potom môcť jeho orgán aj pohlavne fungovať. Od operácie sa pacient stretol len s jednou vážnou komplikáciou, a to deň po zákroku, keď ho museli odviesť na operačnú sálu, pretože začal silne krvácať.

Američan je druhým človekom na svete, ktorému úspešne transplantovali penis. V roku 2014 takýto zákrok podstúpil istý muž v Juhoafrickej republike, ktorý neskôr splodil aj dieťa. Ďalší známy prípad takejto transplantácie sa stal v roku 2006 v Číne. Mužovo telo však orgán odmietlo.

Informácie pochádzajú z webstránky www.nytimes.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia