Ochrana detí pred slnkom je životne dôležitá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Leto
Foto: SITA/Diana Černáková

BANSKÁ BYSTRICA 25. júla (WebNoviny.sk) – Letné mesiace okrem relaxu a oddychu so sebou prinášajú aj vážne nástrahy, medzi ktoré patrí aj nadmerné vystavenie detí ultrafialovému žiareniu. V rámci prevencie treba motivovať deti tak, aby sa chránili pred slnečným žiarením, pretože medzi najvýznamnejšie faktory všetkých typov kožných nádorov v bielej populácii patrí ultrafialové žiarenie.

Kožné defekty sa pritom nemusia prejaviť okamžite

„Slnko je zdrojom života na zemi a slnečné žiarenie je nevyhnutné pre mnoho životne dôležitých pochodov. Pomáha v koži vytvárať dôležitý vitamín D nevyhnutný k správnemu metabolizmu kostí, správnej stavbe a rastu zubov, prevencii osteoporózy, pomáha vstrebávaniu vitamínu A, je nevyhnutný v tehotenstve, v starobe, počas kojenia. Má však aj negatívne účinky. Prenikaním cez kožu podporuje vznik agresívnych molekúl, ktoré napádajú membrány buniek, a tým spôsobujú poškodenie a rýchlejšie starnutie pokožky.“ konštatuje vedúca Oddelenia detí a mládeže banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Katarína Slotová.

Vysvetľuje, že koža má obmedzenú schopnosť regenerácie a môže sa stať, že niektoré bunky ostanú trvale poškodené. Kožné defekty sa pritom nemusia prejaviť okamžite, ale až po rokoch. Nárazové, nepravidelné a nadmerné vystavenie ľudí najmä so svetlou pokožkou slnku, obzvlášť v detstve, je hlavným rizikovým faktorom melanómu, zhubnej rakoviny pigmentových buniek v pokožke. Prehrešky ako niekoľkonásobné spálenie pokožky v detstve alebo v mladom veku sa kumulujú a až po rokoch môžu vyústiť do malígneho nádoru.

Aj keď sa nikdy nespálite, môže vám hroziť zhubná forma nádoru

Aj ľuďom, ktorí sa nikdy nespália, môže časom hroziť zhubná forma nádoru, pokiaľ sú často a dlho vystavovaní slnečnému žiareniu. „Podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny je UV žiarenie v najvyššej kategórii rizika vzniku rakoviny kože,“ zdôrazňuje Slotová. Pretože melanóm je prepojený s vystavením UV žiareniu v detstve, je možné mu účinne predchádzať niektorými jednoduchými opatreniami.

Hlavný dôraz sa kladie na výchovu detí a mladých ľudí, aby obmedzili pobyt na slnku tak, že nebudú vystavení slnečnému žiareniu počas hodín, keď je žiarenie najintenzívnejšie. A to je približne dve hodiny pred poludním a dve hodiny popoludní. Nosenie slnečných okuliarov, klobúka a trička sú ďalšími jednoduchými, ale účinnými opatreniami na znižovanie vystavenia detí UV žiareniu.

V našich zemepisných šírkach absorbujú deti UV žiarenie potrebné na vývoj ich kostí a mäkkého tkaniva prostredníctvom normálnych exteriérových aktivít. Pre pobyt na slnku podľa odborníkov platí, že stačí ak dva razy za týždeň po dobu pätnástich minút vystavíme tvár bez opaľovacieho krému slnku a máme vitamínu D dostatok, konštatuje na záver tlačovej správy hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia