Česi sa nákazy vírusom HIV neobávajú, ukázal prieskum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

PRAHA 3. augusta (WebNoviny.sk) – Napriek rastúcemu počtu prípadov nákazy vírusom HIV, spôsobujúcim chorobu AIDS, sa obyvatelia Českej republiky tejto nákazy neobávajú. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa prieskumu českého inštitútu CVVM (Centrum pre prieskum verejnej mienky) má strach z nákazy 15 percent Čechov, pričom 82 percent Čechov obavy nepociťuje.

„Nakazenia sa AIDS sa obávajú predovšetkým mladí ľudia vo veku 15-29 rokov. Po dosiahnutí vekovej hranice 30 rokov sa tento trend otáča a kontinuálne sa zvyšuje podiel ľudí, ktorí sa nakazenia chorobou AIDS neobávajú,“ uvádza sa v záveroch prieskumu, z ktorého cituje server Novinky.cz.

Starší ľudia totiž častejšie žijú v monogamnom vzťahu s jediným partnerom, u mladších ročníkov je striedanie sexuálnych partnerov bežnejšie.

Prieskum ďalej ukázal, že viac ako polovica (51 percent) opýtaných, ktorí žijú s partnerom, „rozhodne nemá“ obavu z nákazy. U ľudí, ktorí partnera nemajú, je to o viac než 10 percent menej. Ochorenie AIDS za problém považuje 68 percent Čechov. Oproti predchádzajúcemu prieskumu z roku 2014 sa ich počet znížil o päť percent.

Českí lekári zaevidovali k 30. júnu 2783 HIV pozitívnych osôb. Vo väčšine prípadov ide o mužov. Ochorenie AIDS prepuklo 484 z nich.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať