Zdravý zrak, srdce a iné: 7 vlastností sliviek, o ktorých sa oplatí vedieť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slivky, ovocie
Plums in bowl on the wooden table www.thinkstockphotos.com

Jedno z ovocí, ktoré práve teraz dozrieva aj na našich záhradkách, disponuje vynikajúcimi vlastnosťami. Napriek tomu ho mnohí podceňujú.

Patríte medzi milovníkov sliviek? Ak nie, je to škoda. Toto ovocie má na naše telo priam zázračné účinky. Prečítajte si zaujímavé dôvody, prečo ho začať konzumovať.

Pomoc pri zápche

Jednou z dobrých nutričných výhod sliviek je to, že pomáhajú pri trávení potravy, pretože sú obohatené o diétne vlákniny. Tieto plody obsahujú aj sorbitol a isatín. Spoločne všetky tieto látky regulujú tráviaci systém a pomáhajú proti zápche.

Hnačka, zápcha, bolesť
Thinkstock

Zdravý zrak

Vitamín A, ktorý sa v slivkách nachádza, je dôležitým pre zdravé oči a dobrý zrak. Udržuje zdravú sliznicu a vláknina známa ako zea xantín blahodarne pôsobí na sietnicu oka a, zároveň, chráni oči pred škodlivým UV žiarením.

Zdravý zrak, oči, únava,
Tired worker woman suffering eyestrain working on line sitting in a coffee shop Foto: www.thinkstockphotos.com

Dobrý krvný tlak a zdravé kosti

Vitamín K zase zabraňuje zbytočnému zrážaniu krvi po celom tele, čím udržiava dobrý krvný tlak. Nutričné hodnoty sliviek pomáhajú udržať zdravé kosti a chránia pred ochorením kostí spôsobeným v dôsledku starnutia.

Krvný tlak, tlakomer, lekár
Cape Town, South Africa www.thinkstockphotos.com

Spomaľujú starnutie

Polyfenolické antioxidačné látky, ako sú luteín, kryptoxantíny a zea xantín znižujú množstvo škodlivých voľných radikálov na telo a tiež oddiaľujú proces starnutia.

šťastie, dovolenka, starnutie, staroba, láska, partneri
Happy senior couple standing on beach with arms outstretched and looking away. Happy couple at beach on a bright sunny day. Retired husband and smiling wife thinking about their future. www.thinkstockphotos.com

Zdravé srdce

Slivky obsahujú minerály ako draslík, fluór a železo, ktoré sú potrebné pre tvorbu červených krviniek. Taktiež priaznivo pôsobia na krvný tlak a srdcovú frekvenciu. To je dôvod, prečo nutričné výhody sliviek pomáhajú chrániť zdravie nášho srdca.

Srdce
Foto: ilustračné, Thinkstock

Spomaľujú poškodenie buniek

Ďalší antioxidant známy ako Anthocyanins, ktorý je v slivkách prítomný, zabraňuje poškodeniu telových buniek.

Jesť slivky, jedlo, ovocie,
Detail shot of young woman eating plum over white background www.thinkstockphotos.com

Denný príjem vlákniny

Slivky obsahujú tiež dôležité vitamíny a minerály. Ich konzumáciou získavame celkový denný príjem vlákniny, vitamínov, minerálov a fenolových zlúčenín.

Trávenie, metabolizmus, vláknina,
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia