Zemetrasenie v Pakistane dalo svetu nový ostrov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: SITA/AP

Silné zemetrasenie, ktoré v utorok postihlo pakistanskú provinciu Balúčistán, si vyžiadalo najmenej 327 obetí. Otrasy s magnitútou 7,7 zasiahli odľahlý okres Avárán, kde zničili takmer všetky domy postavené z hliny.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

Ničivé zemetrasenie však zároveň umožnilo vznik nového ostrova, ktorý sa objavil asi 1,5 km od pobrežia v prístave Gvadar.

„Vyšiel som pred dom a bol som ohromený. V diaľke som videl sivý kupolivitý útvar, niečo ako obrovskú veľrybu, ktorá pláva pri hladine. Zhromaždili sa tu stovky ľudí, ktorí ostrov neveriacky sledovali,“ uviedol miestny novinár Bahram Baloch, ktorý sa spolu s priateľmi ihneď vydal na prieskum ostrova.

Ostrov má podľa údajov pakistanských námorných síl dĺžku 76 metrov, šírku 30 metrov a dvíha sa nad hladinu do výšky 18 metrov. „Je to samé bahno a skaly. A stále sa tam uvoľňujú rôzne plyny,“ uviedol pakistanský námorný geológ Mohamed Daniš. Ostrov podľa neho vznikol v dôsledku pohybu plynov uväznených pod morom, ktoré masu blata vyzdvihli na povrch. Na hladine mora pritom bezprostredne po vynorení plávali desiatky mŕtvych rýb.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

„Morské dno v okolí Makránskeho pobrežia má bohaté zásoby metánových hydrátov. Tie sú stlačené v kontinentálnych šelfoch, ktoré majú hrúbku 300 až 800 metrov. Keď sa šelfy pohnú, vytvorená vysoká teplota a vybuchujúci plyn spôsobia prasknutie zemskej kôry a následný posun celého morského dna smerom k hladine,“ vysvetlil Rašid Tabrez.

More dosahuje v okolí nového ostrova hĺbku iba šesť metrov. Odborníci preto predpokladajú, že počas obdobia monzúnových dažďov ostrov zmizne.

„Tak, ako bude klesať teplota zeme, ostrov sa bude pomaly ponárať,“ uviedol vedúci Národného inštitútu oceánografie Usman Ghání. Životnosť ostrova pritom odhaduje len na tri až šesť mesiacov.

https://www.youtube.com/watch?v=r97qfWZg9Hc

Nový ostrov sa pri pobreží pakistanskej provincie Balúčistan objavil po tretí raz za posledných 15 rokov. Predchádzajúce ostrovy sa v rovnakej oblasti vynorili v rokoch 1999 a 2010 a do roka sa v mori činnosťou morských vĺn rozpadli.

www.bbc.co.uk, www.theguardian.com, www.news.yahoo.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia