Žena stavia nízkorozpočtové domy z odpadu, pomáha chudobným

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.aljazeera.com

Bolívijčanka Ingrid Vaca Diez niekoľko rokov zvykla odkladať prázdne plastové fľaše na záhrade svojho domu v Santa Cruz. Jedného dňa jej manžel zo zábavy povedal, že ich má už toľko, že by z nich mohla postaviť dom – a presne to Ingrid urobila.

Bez názvu
Foto: www.aljazeera.com

Vyštudovaná právnička sa do stavby domov pritom pustila bez akýchkoľvek skúseností v oblasti architektúry či dizajnu, s minimálnou finančnou podporou a hlavne s láskou pre sociálnu prácu. Bolívijčanku k tomu inšpiroval hlavne list malej školáčky menom Claudia.

„Navštívila som školu v susedstve, kde som vyrastala – učili sa len v jednej miestnosti. Požiadala som deti, aby napísali list, v ktorom by spomenuli, čo si želajú na Vianoce. Jeden list od dievčatka menom Claudia skutočne upútal moju pozornosť,“ spomína Ingrid. Malá Claudia totiž napísala: „Jedinú vec, ktorú si želám, je pomôcť postaviť izbu pre moju rodinu, pretože miesto, kde teraz žijeme, je postavené len z gumy a kartónov a má veľa dier. Tu spávame natlačení na sebe. Ja spím na matraci spolu s mojimi dvoma bratmi. Dúfam, že tento sen sa stane skutočnosťou.“

Bez názvu
Foto: www.aljazeera.com

Vtedy si Ingrid spomenula na všetky prázdne fľaše, ktoré odkladala pre dizajnérku navrhujúci netradičný nábytok a nápad na nízkorozpočtové domy bol na svete. V krajine, kde takmer 40% ľudí žije pod hranicou chudoby, čoho jedným z dôkazov je práve hrozivá situácia v oblasti bývania, sa Bolívijčanka rozhodla na stavbu domov použiť takmer vždy dostupný materiál – smeti. Využíva hlavne recyklovaný materiál – sušené mlieko po prekročení doby trvanlivosti, konský hnoj a najmä plastové fľaše naplnené hlinou či pieskom.

„Pre chudobných je bývanie jeden z najkritickejších problémov. Čoraz viac vidiečanov putuje do zaľudnených centier La Paz a Santa Cruz. Štatistiky ukazujú, že z celkovej populácie až 10-miliónov ľudí žije v rizikových podmienkach,“ uviedla Diez.

Hoci sa Ingrid na svojej ceste stretáva s rôznymi prekážkami, doteraz sa jej podarilo postaviť už desať „domov z odpadu“ vrátane školy a sirotinca. Okrem toho v súdnych procesoch pravidelne zastupuje týrané ženy a deti. A čo je jej najväčšou odmenou?

„Plniť sny ľudí. Chcela by som zmeniť životy chudobných a priniesť im na tvár úsmev. Veľakrát som si už povedala, že toto je už posledný dom, ktorý postavím, ale už teraz pracujem na ďalšom,“ dodala Diez.

www.aljazeera.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať