Zlaté double Bergmana a Neunerovej, Kuzminová je šiesta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Švédsky biatlonista Carl Johan Bergman, Hochfilzen 9. december 2011 Foto: SITA/AP

HOCHFILZEN 9. decembra (WEBNOVINY) – V piatkových rýchlostných pretekoch, ktorými sa rakúskom Hochfilzene začalo 2. kolo Svetového pohára 2011/12 v biatlone, si prvenstvá z minulotýždňového úvodného šprintu sezóny zopakovali Švéd Carl Johan Bergman a Nemka Magdalena Neunerová.

Najlepší výsledok aktuálneho ročníka bojov o krištáľový glóbus dosiahla Anastasia Kuzminová, ktorá skončila šiesta. Zo slovenských reprezentantov bodovala aj Janka Gereková, ktorá skončila tridsiata tretia. Ďalší biatlonisti z krajiny pod Tatrami sa nekvalifikovali ani do sobotných stíhacích pretekov.

Tridsaťtriročný Švéd Carl Johan Bergman dosiahol tretie prvenstvo v kariére, druhé v aktuálnej sezóne. Všetky sú z rýchlostných pretekov. Rovnako ako minulý týždeň aj tentoraz perfektne zvládol streľbu, keď mal obe položky bezchybné. Strieborný Rus Andrej Makovejev zaostal za ním o 9,2 s. Bronzový stupienok na pódiu pre medailistov patril 22-ročnému Švajčiarovi Benjaminovi Wegerovi, ktorý si svoje minúty slávy medzi najlepším triom v pretekoch tohto rangu vychutnal iba druhýkrát v kariére.

Bergman si upevnil vedenie v hodnotení disciplíny (malý krištáľový glóbus) a patrí mu červené štartové číslo určené pre najlepšieho pretekára v jednotlivých disciplínach. Okrem toho sa bodovo vyrovnal majiteľovi žltého čísla určeného celkovému lídrovi bojov o hlavnú trofej Francúzovi Martinovi
Bez názvu
Foto: SITA/AP

Fourcadovi, ktorý v piatok skončil až dvadsiaty druhý.

Slováci opäť nepresvedčili

Najlepší z tria v 104-člennom štartovom poli Matej Kazár obsadil 66. miesto a ani on sa nekvalifikoval do sobotných stíhacích pretekov, v ktorých bude štartovať iba 60 najlepších z piatkového šprintu. Za posledným postupujúcim zaostal o 13,7 s. Miroslava Matiaška klasifikovali na 81. pozícii a Dušan Šimočko po totálne pokazenej streľbe v stoji (4 nezostrelené terče) uzatváral vo výsledkovej listine stovku. Jediný bodujúci Slovák v aktuálnej sezóne Dušan Šimočko klesol v celkovom poradí Svetového pohára na 42. miesto.

„Je to pre nás sklamanie, od spokojnosti s ich vystúpením je ďaleko. Mám pocit, že to nezvládajú predovšetkým psychicky. S takou streľbou naozaj nemôžu pomýšľať na dobré výsledky. Veríme, že sa to zlomí. V sobotu budú všetci oddychovať, v nedeľu od nich v štafete, kde štvrtým do partie bude skúsený Pavol Hurajt, čakám iný výkon,“ zhodnotil vystúpenie slovenských mužov šéftréner Milan Gašperčík.

Dvadsaťštyriročná Neunerová potvrdila svoju skvelú formu na začiatku sezóny, ktorá budevraj jej poslednou v krátkej, ale mimoriadne úspešnej kariére. Po triumfe v úvodnom šprinte minulý týždeň vo švédskom Östersunde dosiahla už svoje druhé prvenstvo v aktuálnom ročníku bojov krištáľový glóbus, dvadsiate šieste v kariére. Suverénne tak kraľuje poradiu v celkovej klasifikácii i v hodnotení rýchlostných pretekov. O necelých pätnásť sekúnd za ňou zaostala obhajkyňa hlavnej trofeje z uplynulej sezóny Fínka Kaisa Mäkäräinenová, bronzový stupienok patril nestarnúcej Oľge Zajcevovej z Ruska.

Kuzminová začala veľmi dobre

Prvú streleckú položku v ľahu zvládla bez zaváhania. V tých momentoch atakovala medailové pozície, na medzičasoch po 3,5 km a aj o 300 m ďalej bola dokonca najrýchlejšia. V stoji však potom nezostrelila jeden z terčov, musela ísť na 150 m dlhý trestný okruh a prepadla sa vo vyrovnanej konkurencii až na koniec elitnej desiatky. Potom ale opäť zapla bežecky naplno a bolo z toho jej najlepšie umiestnenie v aktuálnej sezóne. V celkovej klasifikácii SP o
Bez názvu
Foto: SITA/AP

stala deviata, ale s minimálnym odstupom za súperkami.

Do bodovanej štyridsiatky sa zmestila aj ďalšia Slovenka v 98-člennom štartovom poli Janka Gereková. Po oboch streľbách musela odbehnúť po jednom trestnom okruhu, v konečnej výsledkovej listine sa zaradila na 33. miesto. Rozšírila svoju zbierku bodov v celkovej klasifikácii o ďalších osem. V celkovej klasifikácii SP sa posunula o tri priečky vyššie, je štyridsiata piata.

Pred bránami postupu do sobotných stíhacích pretekov, v ktorých sa predstaví 60 najrýchlejších z piatkového šprintu, ostali Martina Chrapánová (75. miesto) aj Natália Prekopová (92. miesto).

„Nasťa potvrdila, že patrí medzi absolútnu špičku. Ten jeden výstrel jej ušiel nad terč. S trestným okruhom je šieste miesto výborné. Dnes by však zrejme nevyhrala ani s čistou streľbou, konkurencia je mimoriadne vyrovnaná. Janka nezložila po jednom terčíku, to sa muselo prejaviť na umiestnení. Ak chce byť medzi najlepšími, musí strieľať čisto. Škoda, že Natália Prekopová nesplnila limit nezaostať o viac ako pätnásť percent za víťazkou. Na budúci týždeň nebude môcť štartovať vo Svetovom pohári, pôjde do Obertilliachu na preteky IBU Cup-u. Aj tu platí, že ak sa chcú mladé dievčatá Martina Chrapánová s Natáliou Prekopovou dostať do stíhačky, nesmú na strelnici zaváhať,“ skomentoval výkon členiek ženského tímu šéftréner slovenskej reprezentácie Milan Gašperčík.

Výsledky – rýchlostné preteky – Hochfilzen:

MUŽI:

1. Carl Johan Bergman (Švéd.) 24:41,9 min (0 trestných okruhov), 2. Andrej Makovejev (Rus.) +9,2 s (0), 3. Benjamin Weger (Švaj.) +19,6 (0), 4. Emil Hegle Svendsen (Nór.) +21, 1), 5. Jevgenij Usťugov (Rus.) 21,9 (1), 6. Tarjei Bö (Nór.) +30,4 (0), … 66. Matej Kazár +2:20,3 (2), 81. Miroslav Matiaško +2:48,9 (2), 100. Dušan Šimočko (všetci SR) +4:13,3 (5)

ŽENY:

1. Magdalena Neunerová (Nem.) 21:09,2 min (0 trestných okruhov), 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +14,9 s (1), 3. Oľga Zajcevová (Rus.) +22,7 (1), 4. Helena Ekholmová (Švéd.) +23,4 (0), 5. Darja Domračevová (Biel.) +25,0 (2), 6. Anastasia Kuzminová +27,7 (1) … 33. Janka Gereková +1:53,2 (2), nepostúpili do stíhacích pretekov 75. Martina Chrapánová +3:17,0 (2), 92. Natália Prekopová (všetky SR) +4:21,8 (2)

Poradie v celkovej klasifikácii po štvrtých pretekoch z 26 naplánovaných:

MUŽI:

1. Martin Fourcade (Fr.) 182 bodov, 2. Carl Johan Bergman (Švéd.) 182, 3. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 165, 4. Tarjei Bö (Nór.) 146, 5. Michal Šlesingr (ČR) 146, 6. Lowell Bailey (USA) 127, … 42. Dušan Šimočko (SR) 24

ŽENY:

1. Magdalena Neunerová (Nem.) 216 bodov, 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 199, 3. Darja Domračevová (Biel.) 165, 4. Tora Bergerová (Nór.) 151, 5. Vaľ Semerenková (Ukr.) 130, 6. Helena Ekholmová (Švéd.) 129, … 9. Anastasia Kuzminová 126, … 45. Janka Gereková (obe SR) 18

Poradie v hodnotení rýchlostných pretekov po druhých pretekoch z desiatich naplánovaných:

MUŽI:

1. Carl Johan Bergman (Švéd.) 120 bodov, 2. Tarjei Bö (Nór.) 92, 3. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 91, 4. Benjamin Weger (Švaj.) 76, 5. Andreas Birnbacher (Nem.) 68, 6. Lowell Bailey (USA) 67, … 30. Dušan Šimočko (SR) 24

ŽENY:

1. Magdalena Neunerová (Nem.) 120 bodov, 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 102, 3. Darja Domračevová (Biel.) 80, 4. Tora Bergerová (Nór.) 79, 5. Synnöve Solemdalová (Nór.) 75, 6. Andrea Henkelová (Nem.) 68, … 9. Anastasia Kuzminová 60, … 43. Janka Gereková (obe SR) 8

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anastasia KuzminováAndrea HenkelováDarja DomračevováDušan ŠimočkoEmil Hegle SvendsenJanka GerekováKaisa MäkäräinenováMagdalena NeunerováMartin FourcadeMartina ChrapánováMatej KazárMilan GašperčíkMiroslav MatiaškoNatália PrekopováOľga ZajcevováPavol HurajtTarjei BöTora Bergerová