Zmiernenie bolesti pri reumatických ochoreniach kĺbov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: inPharm

BRATISLAVA 4. decembra (WBN/PR) – Rozprávame sa s MUDr. Romanom Jančovičom z reumatologickej ambulancie ROMJAN v Bratislave.

Pán doktor, vo svojej praxi sa venujete aj rôznym reumatickým ochoreniam. Medzi najznámejšie a najčastejšie patrí reumatoidná artritída. Aké sú jej typické prejavy?

Reumatoidná artritída patrí medzi zápalové reumatické ochorenia, keď veľmi zjednodušene môžeme povedať, že dochádza ku chybnej reakcii obranyschopnosti organizmu. Imunitný systém namiesto toho aby bojoval napríklad proti baktériám, namieri svoju silu na vlastné bunky a vzniká zápal. Hovoríme, že ide o autoimunitné ochorenie.

Typickým prejavom reumatoidnej artritídy je zápal kĺbov, ktorý sa prejavuje opuchom, bolesťou, stuhnutosťou, oslabením sily a funkčnosti kĺbov, ako aj nešpecifickými príznakmi – únavou a celkovou slabosťou. Postihnutý môže byť ktorýkoľvek kĺb, avšak najčastejšie bývajú postihnuté drobné kĺby rúk, zápästia, často symetricky na oboch poloviciach tela. Nakoľko ide o systémové ochorenie môže autoimunitný zápal najmä pri rozvinutej forme alebo v neskorších štádiách postihnúť aj iné orgánové systémy (kožu, pľúca, osrdcovník…).

V dnešnej dobe hovoríme veľa o prevencii ochorení, je tomuto ochoreniu možné predchádzať?

Doteraz sa nepodarilo jednoznačne stanoviť príčinu vzniku reumatoidnej artritídy ani autoimunitných ochorení. Je dokázaná určitá genetická predispozícia. Odporúčanie, ako sa správať, aby sa „autoimunitný“ gén neprejavil je: hýbať sa, hýbať sa, hýbať sa. Vyhýbať sa dlhodobému stresu, doliečiť každé infekčné ochorenie, nezanedbávať liečbu chronických ochorení, do jedálnička zaviesť dostatok rastlinných pokrmov, vhodné sú ovocné a zeleninové šťavy, neprejedať sa a strážiť si hmotnosť, jednoducho praktizovať zdravý životný štýl.

Foto: inPharm

Aké sú v dnešnej dobe možnosti liečby, ktoré môžete ponúknuť pacientovi?

Najstaršou a dodnes používanou liečbou je liečba symptomatická, odstraňujúca príznaky ochorenia – opuch a bolesť. Do tejto skupiny zaraďujeme fyzikálnu liečbu (liečba chladom – kryoterapia, ultrazvuk, polarizované svetlo), protizápalovú a liečbu bolesti (nesteroidové antireumatiká a analgetiká). Skupina liekov, ktorej hovoríme „chorobu upravujúce lieky“, okrem potláčania vonkajších príznakov ochorenia dokážu zabrániť nežiaducej deštrukcii kĺbov (glukokortikoidy, antimalariká, soli zlata, cytostatiká v minimálnom dávkovaní). Ak sa ani týmito liekmi nepodarí utlmiť aktivitu ochorenia, do liečby pridávame „biologické chorobu upravujúce lieky“, ktoré zasahujú priamo do procesov imunitného systému vyvolávajúcich zápal. Ako každá liečba aj liečba reumatoidnej artritídy môže vyvolať rozvoj nežiaducich účinkov. Nesteroidové antireumatiká môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti až s rozvojom vredovej choroby, zvyšujú tlak krvi, môžu zhoršovať existujúce ochorenie srdca, či poškodiť pečeň. Rovnako aj ostatné liečivá pri nekontrolovanom užívaní môžu poškodzovať pečeň, či obličky. Glukokortikoidy pri dlhodobom užívaní zvyšujú riziko vzniku osteoporózy. Nežiadúce účinky biologickej liečby sú zase spojené so zvýšeným rizikom infekcii (napr. tuberkulózy) či ochorení lymfatického systému (napr. lymfóm). Preto je nevyhnutné upraviť a hlavne kontrolovať liečbu tak, aby nedošlo k poškodeniu zdravia

Hovorili ste o farmakologickej liečbe. Používate vo svojej praxi aj nefarmakologickú liečbu?

Spomínal som už liečbu fyzikálnu, ale vo svojej praxi používam aj liečbu kolagénovými MD injekciami. Pre jej aplikáciu je vhodný pacient, u ktorého je akútny zápal potlačený, a pacient je v tzv. remisii. Choroba však len spí a pacient nie je vyliečený. Pretrvávajú u neho chronické bolesti kĺbov, kĺbová stuhnutosť, svalová slabosť a zhoršená funkcia kĺbov. Aplikácia kolagénových MD injekcií do okolia kĺbov prináša úľavu od bolesti a zlepšuje pohyblivosť kĺbov. MD injekcie obsahujú okrem kolagénu aj fytofarmaká, ktoré majú určitý protizápalový, antioxidačný a hojivý účinok a tiež obsahujú vybrané minerálne látky, ktoré zlepšujú mineralizáciu daného tkaniva. Transport kolagénu na miesto určenia je daný tzv. „collagen injectable delivery systémom“, ktorý je chránený patentom. Tento umožňuje nahradiť vnútrokĺbovú aplikáciu injekcií za aplikáciu podkožnú, ktorá je pre pacienta menej invazívna a menej bolestivá. Táto liečba pri dodržaní aplikačných postupov prináša často dlhodobé pozitívne výsledky.

Spomínali ste liečbu MD injekciami, môžete uviesť nejaký konkrétny príklad z Vašej praxe, kedy sa Vám táto liečba osvedčila?

Ako príklad by som uviedol pacientku, u ktorej po zavedení základnej liečby došlo k remisii reumatoidnej artritídy, ale pretrvávala bolesť menšej intenzity a stuhnutosť prstov na ruke. Sama si zistila údaje o liečbe MD injekciami a požiadala ma o ich aplikáciu do okolia drobných kĺbov oboch rúk. Aj keď som liečbu aplikoval najtenšou ihlou do okolia 8 kĺbov rúk, vždy to bolo 16 pichnutí do citlivých lokalít, celkovo 10 krát, čiže celá liečba predstavovala 160 pichnutí. Ale stálo to za to, lebo stav sa výrazne zlepšil a pacientka je spokojná, môže sa venovať svojim záľubám, ktoré vyžadujú jemnú motoriku rúk.

Za rozhovor ďakuje odborná redakcia Edukafarm.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie InPharm