Známe osobnosti podporia pochod za prijatie ZOOZ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ZOOZ

BRATISLAVA 14. októbra (WBN/PR) – Bratislavu a šesť ďalších slovenských miest čaká už tento piatok druhý pochod za prijatie návrhu Zákona o ochrane zvierat. Celoslovenskú akciu organizujú občianske združenia Pes v núdzi a Majme srdce, ktoré od roku 2011 spolu s ďalšími združeniami bojujú za prijatie tohto návrhu. Dnes je podľa slovenských zákonov zviera stále len vecou.

V horeuvedených mestách sa uskutočnia mierumilovné pochody za účelom poukázania na potrebu nového Zákona o ochrane zvierat a demonštrácie hromadnej podpory občanov Slovenska. Davy ľudí, transparenty, slogany, sprievodné akcie a v niektorých mestách (BA a KE) aj program a vystúpenia známych interpretov.

V Bratislave ide už o druhý pochod tohto druhu, tohtoročný začne 17.10.2014 o 16:00 hod. pred NRSR a ukončí sa na Hviezdoslavovom námestí (pódium pri americkej ambasáde). Na pódiu čaká hudobný a tanečný program, kde sa môžu ľudia tešiť na koncert s účinkujúcimi ako: kapely 4D a FORSOMEONE, hudobníkov Juraj Podmanický (Billy Barman), Layla, Strapo, Suvereno, tanečné vystúpenie Johnnyho Perfekta a v neposlednom rade vystúpenie kubánskeho speváka Eusebia Nicolása s tanečníčkami z Bailadora dance group. Moderovanie bude mať v réžii Marcel Osťo Osztas. Účasť na pochode prisľúbili aj mnohé známe osobnosti. Celá akcia sa uskutoční pod záštitou starostky Starého Mesta.

ZOOZ, šanca pre živé bytosti. Ruku na to!

Pre ľudí v núdzi je tu signál SOS, pre zvieratá by mohol byť ZOOZ. Skupina ľudí, ktorým nie sú ľahostajné základné práva zvierat pripravila návrh Zákona o ochrane zvierat (ZOOZ). V prípade schválenia tohto návrhu by sa jednalo o prvý zákon svojho druhu na Slovensku so zásadnou a kľúčovou úpravou, vďaka ktorej každé zviera prestane byť „vecou“ a pred zákonom sa na neho začne hľadieť ako na živú bytosť.

Prečo je ZOOZ potrebný?

V súčasnej slovenskej legislatíve je ochrana zvierat upravená len v Zákone o veterinárnej starostlivosti a to len v jednom paragrafe.

ZOOZ adresuje (popri ďalších) tieto oblasti:

• dôraz na osobitnú povahu zvierat ako živých bytostí, čo v našom právnom poriadku v takomto rozsahu doteraz chýba

• ochrana jednotlivých zvierat ako takých, t.j. samostatná úprava pre zvieratá spoločenské, ale i hospodárske. Bude napríklad riešiť umožnenie efektívnejšieho stíhania a primeraného trestania za ohavnosti páchané na zvieratách

• obmedzenia v súvislosti s chovom zvierat, či už minimálna veková hranica alebo nespôsobilosť mať zviera, napríklad pre toho, kto bol odsúdený za trestný čin týrania zvieraťa a podobne

• zákaz testovania na zvieratách za účelom výroby kozmetických výrobkov, keďže v súčasnosti je táto metóda už doslova prežitok

• zavedenie povinnosti registrácie chovov zvierat s cieľom, čo najdôkladnejšie zabrániť tzv. čiernym chovom

Ďalšie informácie na www.zooz.sk

Foto: ZOOZ
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať