CULINARIUM: Držková polievka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Držková polievka Foto: Webnoviny

Nie každý vie uvariť dobrú klasickú držkovú polievku. Ak ju máte radi, no neviete ju pripraviť, Tomáš Opletal, chef de cuisine z Flowers restaurant & wine bar vám ukáže, ako uvariť naozaj chutnú polievku trochu inak.

Culinarium

Na 10 porcií potrebujeme:

olej 150 g

kmín (rascu) 1 čajová lyžička

cibuľa 300g

múka hladká cca 100 g

paprika sladká mletá 2 polievkové lyžice

hovädzí vývar 4 l

soľ

čierne korenie

cesnak

majoránka

hovädzie držky 1 kg

Postup:

Na rozpálenom oleji necháme rozpraskať kmín (rascu). Pridáme cibuľu a orestujeme do zlatohneda. Pridáme múku a restujeme dovtedy, kým je múka opečená. Potom pridáme papriku a rýchlo orestujeme. Zalejeme studeným vývarom a za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme predvarené a na krúžky nakrájené držky a uvaríme do mäkka. Polievka musi byť poriadne prevarená, aby nabola cítiť surová múka. Dochutíme cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránkou.

Ak nemáte radi držky a podarí sa vám v lese nájsť veľmi vzácny hríb – kotrč (po česky) – po slovensky kučierka veľká, môžete ju pokojne použiť namiesto mäsa.

Dobrú chuť!

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať