CULINARIUM: Dusené jelenie stehno so zemiakovým koláčom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Dusené jelenie stehno, podávané s krémom z bielej fazule a zemiakovým koláčom Foto: Webnoviny.sk

Výborné jedlo z diviny vás dnes naučí pripraviť Martin Korbelič.

Culinarium

Na prípravu potrebujeme:

Jelenie stehno 800 g

Cibuľa 500 g

Bravčová masť 150 g

Cesnak 40 g

Soľ

Korenie – bobkový list, rasca, nové celé korenie

Mletá červená paprika 40 g

Červené víno 2 dcl

Biela fazuľa (malá) 300 g

Šľahačka 2 dcl

Trameziny (biely chlieb toastový bez kôrky) 200 g

Oravská slanina 40 g

Jarná cibuľka 1 viazanička

Vajcia 2 ks

Maslo 100 g

Postup:

Jelenie stehno očistíme, nakrájame na väčšie kocky cca 5×5 cm. Cibuľu nakrájanú na kocky orestujeme na masti, pridáme koreniny, cesnak, potom mäso a orestujeme, až kým sa nezatiahne po každej strane. Potom pridáme červenú mletú papriku a podlejeme červeným vínom. Podusíme a pridáme vývar alebo vodu, ale nie veľa, aby sa mäso dusilo a nie varilo. Dusíme do mäkka. Ochutíme soľou, korením a cesnakom.

Bielu fazuľu uvaríme do mäkka vo vode s bobkovým listom, novým korením a celým čiernym korením. Potom rozmixujeme úplne na hladkú kašu a pridáme šľahačku. Prevaríme a ochutíme soľou, korením a zľahka cesnakom len na vôňu.

Ošúpané uvarené zemiaky trochu roztlačíme vidličkou. Cibuľku orestujeme na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Osolíme, okoreníme a zmiešame so zemiakmi. Necháme vychladnúť a primiešame vajcia. Trameziny rozvaľkáme, rozotrieme na ne zemiakovú zmes a zrolujeme ako štrúdľu. Potom roládu zabalíme do fólie a varíme približne 15 minút na veľmi miernom ohni. Na záver opekáme na masle dookola.

Dobrú chuť!

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať