Pavol Hrušovský nechce v parlamente Gorilu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pavol hrušovský
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 20. januára (WEBNOVINY) – Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) dostal od predsedu poslaneckého klubu SaS Jozefa Kollára list, v ktorom ho žiada, aby ako šéf poslaneckého klubu KDH vyzval jeho členov k podpisu návrhu na zvolanie schôdze NR SR so štyrmi bodmi programu.

Jedným z nich je žiadosť o prerokovanie návrhu o zrušení priestupkovej imunity. Dva ďalšie návrhy SaS smerujú k zvolaniu osobitných výborov na kontrolu SIS a branno-bezpečnostného výboru.

SaS ďalej navrhuje schválenie uznesenia, aby sa parlament obrátil na prezidenta s požiadavkou, aby splnil rozhodnutie národnej rady a vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

„Ja budem v pondelok na poslaneckom grémiu rokovať s ostatnými predsedami poslaneckých klubov a po rokovaní a ich stanovisku buď zvolám alebo nezvolám schôdzu parlamentu s tými bodmi programu,“ povedal predseda parlamentu Hrušovský.

SDKÚ je za vymenovanie Čentéša

Aj podpredseda NR SR Milan Hort (SDKÚ-DS) informoval Hrušovského, že rovnako predkladá identický návrh uznesenia, ako Kollár – teda žiadosť prezidentovi, aby vymenoval Čentéša za šéfa prokuratúry.

„Je to gesto a silná výzva na pána prezidenta, lebo ústavne národná rada zvolila a teda je len na rozhodnutí pána prezidenta, aby sa on sám rozhodol, je pravdou, že ústava nestanovuje termín, do ktorého má pán prezident vykonať rozhodnutie národnej rady,“ dodal s tým, že by tak mal prezident urobiť čo najskôr.

Jozef Čentéš
Foto: SITA/Marián Peiger

Hrušovský si nemyslí, že by sa v parlamente na schôdzi malo hovoriť o kauze Gorila. „Čím menej budeme politicky o tejto veci rokovať, tým väčšiu slobodu a nezávislosť budú pociťovať všetci tí, ktorí sú zo zákona určení, aby vec objasnili, nezávisle vyriešili,“ myslí si Hrušovský.

Prezidentovi „Ústava SR neukladá obligatórnu povinnosť vymenovať (vymenuje), ale fakultatívnu možnosť (vymenúva) posúdiť, či parlamentom zvolený kandidát spĺňa požadované podmienky na funkciu generálneho prokurátora. Nakoľko voľbu kandidáta na generálneho prokurátora sprevádzalo množstvo pochybností, hlava štátu o jeho vymenovaní rozhodne až po verdiktoch Ústavného súdu SR o podnetoch, ktoré podali páni Trnka a Čentéš,“ pre agentúru SITA to uviedol hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Hrušovský i SDKÚ trvajú na prerokovaní imunity

Predseda parlamentu Hrušovský ďalej trvá na prerokovaní návrhu na zrušenie poslaneckej imunity ešte na poslednej riadnej schôdzi parlamentu pred voľbami, ktorá sa má začať 31. januára.

„Trvám na tom, aby sme tento zákon prerokovali a ja sám ako jeden z navrhovateľov budem aj žiadať ostatných poslancov, aby sme ho nielen prerokovali, ale aby sme ho aj podporili,“ vyhlásil Hrušovský na tlačovej besede.

SDKÚ-DS chce takisto presadiť zrušenie poslaneckej imunity. Ako uviedol dnes na tlačovej besede poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ivan Štefanec, legislatívna úprava zrušenia priestupkovej imunity, ktorá je v NR SR, je z dielne SDKÚ-DS, pod ktorý sa podpísali štyria
Nrsr
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

predsedovia poslaneckých klubov bývalej koalície.

„SDKÚ-DS hlasovala vždy za zrušenie priestupkovej imunity a verí, že sa podarí zákon presadiť. Podporíme zaradenie tohto bodu na rokovanie NR SR a budeme hlasovať za zrušenie priestupkovej imunity,“ zdôraznil Štefanec.

SaS podpore zrušenia imunity stranám uveria po hlasovaní

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) bude veľmi rada, ak sa strany KDH a SDKÚ-DS pripoja k jej snahe zrušiť priestupkovú imunitu poslancov ešte do marcových volieb. „Veriť týmto ich vyjadreniam však budeme môcť až potom, ako za zrušenie aj zahlasujú. Dúfame, že sa napriek týmto ich vyhláseniam nezopakuje situácia spred Vianoc, keď naši bývalí koaliční partneri odmietli hlasovať o zrušení imunity, hoci sa predsedovia strán svojimi podpismi zaviazali, že tak urobia hneď po schválení štátneho rozpočtu,“ uvádza sa v piatkovom vyhlásení SaS, o ktorom agentúru SITA informovala hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová.

Hrušovský navrhol na schôdzu zradiť 74 bodov programu, medzi ktorými je v deviatich prípadoch druhé čítanie vládnych návrhov zákonov, jeden prezidentom vrátený zákon o sociálnych službách a množstvo poslaneckých návrhov zákonov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIvan ŠtefanecMarek TrubačMilan HortPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba