6 stravovacích návykov, vďaka ktorým sú Japonky štíhle

Young woman Friends Enjoying Meal in the Restaurant

Japonky sú často označované za jedny z najkrajších a najštíhlejších žien na svete. Mnohé z nich a v tridsiatich vyzerajú na osemnásť, žijú dlhšie ako my na západe a sú zdravšie. Tajomstvo je v ich spôsobe stravovania.

1. Bohatá a vyvážená strava

Mnohí si možno myslia, že v Japonsku sa konzumuje len suši. Ich jedálny lístok je však oveľa pestrejší – jedia veľa rýb, morských plodov, zeleniny, sóje, ryže a a ovocia a pijú veľa zeleného čaju. Japonská strava je bohatá a vyvážená, neobsahuje takmer žiadne vysokokalorické nezdravé jedlá a čerstvé a sezónne potravinu sú jej hlavnou zložkou. Dôležitú úlohu zohráva aj ročné obdobie – napríklad v zime jedia viac rýb a mäsa a pijú horúce nápoje a polievky. V lete preferujú studené polievky, morské plody a šaláty.

Filipino barbecue 2098000_640
https://pixabay.com

2. Spôsob prípravy jedla

Tradičnými spôsobmi prípravy jedál v Japonsku je dusenie, grilovanie, parenie a vysmážanie v špeciálnej panvici s minimom oleja. Zelenina je nakrájaná na prúžky, vďaka čomu vyzerá lepšie a uvarí sa rýchlejšie. A práve zelenina tvorí základ väčšiny jedál. Japonky sú pri varení opatrné s koreninami, pretože nechcú, aby jedlo zaťažilo ich žalúdok pečeň a obličky.

Sushi 639105_640
https://pixabay.com

3. Kultúra stolovania

Konzumácia jedla je v Japonsku rituálom. Japonci jedia pomaly a po malých kúskoch, majú malé príbory a malé taniere. Pre Japoncov je dôležité, aby malo jedlo prirodzený vzhľad aj chuť, a tak ho veľmi nedekorujú. Každé jedlo má osobitný tanier a taniere nie sú nikdy preplnené.

8989110 kkk_3631 1484125074 650 f4c79d8a02 1484556221
http://shashinki.com/blog/2008/05/22/japanese-food-set-meals/

4. Ryža miesto chleba

Ryža je dôležitou súčasťou takmer každého jedla v Japonsku a je varená bez masla a bez soli.

Asian 1239269_640
https://pixabay.com

5. Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa

Pre Japoncov sú základným jedlom dňa raňajky. Tie obsahujú viacero chodov – rybu, ryžu, omeletu, miso polievku, sójovú omáčku so zelenými fazuľkami, morské riasy a čaj.

Tokyo 2091357_640
https://pixabay.com

6. Ich dezerty nie sú sladké

Dezerty sa podávajú len pri špeciálnych príležitostiach a vždy len v malých porciách. Japonci však majú trochu iné chute, čo sa týka sladkostí, a tak u nich nenájdeme žiadne maslové plnky a piškótové cestá. Ich dezerty sú nízkotučné, málo sladké a nám zo západu by asi veľmi nechutili.

8988960 pirozhnye moti1 1484134186 650 bcd14bd3c8 1484556221.jpg
http://vsedeserti.ru/pirozhnye/moti-neobychnye-pirozhnye-iz-yaponskoj-kuxni/

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom