Školy sa môžu zapojiť do programu Zelená škola

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 8. mája (WebNoviny.sk) – Materské, základné aj stredné školy sa môžu zapojiť do nového ročníka projektu Zelená škola. Registrovať sa môžu na internetovej stránke projektu www.zelenaskola.sk do 15. septembra. Školy sa tak môžu pripojiť k 40-tisíc školám v 53 krajinách sveta, ktoré tento projekt združuje. Agentúru SITA o tom informovalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktoré zabezpečuje koordináciu programu.

Zelená škola je výchovno-vzdelávací program určený pre školy, ktoré chcú zmeniť seba a svoje okolie. Cieľom programu je podpora školských komunít, v ktorých si ich členovia vyskúšajú spoluprácu. Žiaci s pomocou učiteľov a rodičov riešia reálne potreby svojej školy a okolia, čím pomáhajú k pozitívnej zmene. Program motivuje školy k uskutočňovaniu dlhodobých, praktických a vzdelávacích aktivít, ktoré majú reálny pozitívny dopad na životné prostredie školy a jej okolia.

„Veríme, že program Zelená škola je vhodný pre všetky školy, ktoré sa neboja, že ich žiaci budú aktívni a budú sa diať zmeny,“ uviedla manažérka programu Zelená škola Miroslava Piláriková z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Program prináša podľa nej viac ako klasickú environmentálnu výchovu. Rozvíja hlbšie pochopenie problémov životného prostredia a zručnosti zamerané na ich riešenie. „Praktické kroky vedú pedagógov a žiakov k systematickej práci a riešeniu problémov školy i prostredia, v ktorom žijú. Prioritou programu je aktívne zapojenie žiakov,“ dopĺňa Piláriková.

Hlavným lákadlom pre školy je metodická podpora, vzdelávacie a zážitkové workshopy, profesionálni konzultanti, ale aj možnosť výmeny skúseností s inými školami. Tým, ktorí úspešne uskutočnia sedem krokov k Zelenej škole, udelia medzinárodný certifikát a vlajku. Školy môžu zároveň získať finančnú podporu na svoje aktivity.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať