Islamistická skupina Aš-Šabáb zaútočila v Puntlande, zahynuli desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Afganistan, Kábul
Foto: ilustračné, SITA/AP.

MOGADIŠO 8. júna (WebNoviny.sk) – Somálska islamistická skupina Aš-Šabáb vo štvrtok zaútočila na vojenskú základňu v poloautonómnom regióne Puntland. Podľa miestnych úradov pri útoku zahynulo takmer 70 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Presný počet obetí však zatiaľ nie je známy.

Útok bol nečakaný

Ako uviedol vyšší vojenský predstaviteľ Ahmed Mohamed, skupina s väzbami na teroristickú organizáciu Al-Káida, zaútočila na základňu Af-Urur vzdialenú približne 100 kilometrov od prístavu Bosaso.

Najprv ju ostreľovala z diaľky, neskôr sa jej zmocnila a zabila tamojších vojakov. Extrémisti, medzi ktorými sa vraj nachádzali aj samovražední atentátnici, napadli základňu z troch smerov, čím prinútili vojakov k ústupu.

Podľa obyvateľov žijúcich v oblasti, členovia Aš-Šabábu tiež zavraždili niekoľko civilistov, ktorých sťali. Medzi nimi boli údajne aj ženy.

Tamojšia situácia je hrozná. Tento útok bol nečakaný,“ povedal Mohamed. Plukovník Haši Ahmed sa pre agentúru AP vyjadril, že armádne posily skupinu z Af-Urur vyhnali. Podľa jeho predpokladov sa na útoku podieľalo minimálne sto ľudí.

Zmocnili sa veľkého množstva zbraní

Podľa organizácie SITE, venujúcej sa monitoringu džihádistických zoskupení na webe, sa skupina Aš-Šabáb k činu prihlásila prostredníctvom svojej agentúry Šaháda.

Vo svojom vyhlásení tvrdila, že počas útoku zabili minimálne 61 vojakov a tiež sa zmocnili veľkého množstva zbraní, streliva a viac ako tuctu vojenských vozidiel.

Podľa úradov ide o najvražednejší útok v regióne v uplynulých rokoch. Puntland okrem hrozby, ktorú predstavuje spomínaný Aš-Šabáb, čelí aj bojovníkom extrémistickej organizácie Islamský štát, ktorí sa od prvej menovanej skupiny odtrhli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Aš-Šabáb