Foto: Na Slovensku otvorili prvý prírodný cintorín s názvom Záhrada spomienok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ZVOLEN: Otvorenie prvého prírodného cintorínu
Ekologicky rozložiteľné urny počas otvorenia areálu prvého prírodného cintorína na Slovensku s názvom Záhrada spomienok, ktorý vznikol z iniciatívy mimovládnej organizácie CEEV Živica. Zvolen, 10. október 2017. Foto: SITA/Jakub Julény.

BANSKÁ BYSTRICA 14. októbra (WebNoviny.sk) – Na zvolenskom cintoríne Zlatý potok otvorili prvý prírodný cintorín na Slovensku, ktorý zakladatelia nazvali Záhrada spomienok.

Pri tejto príležitosti zástupca primátorky mesta Zvolen Jaroslav Stehlík spolu s dekanom Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity (TU) vo Zvolene Mariánom Schwarzom symbolicky pri vchode do Záhrady spomienok poliali dva stromy, ktoré tvoria bránu do tohto unikátneho miesta bez kamenných náhrobkov.

„V Záhrade spomienok sa prepája úcta k prírode s úctou k ľuďom. Pochovávať sa tu bude v rozložiteľných urnách ku kvetinovým záhonom alebo ku koreňom stromov. Jedinečné obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť civilné aj cirkevné, budú pod šírim nebom,“ predstavila cintorín jeho správkyňa Andrea Uherková.

Zriaďovateľom Záhrady spomienok je Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci so spolkom Ke kořenům, ktorý založil v Českej republike prvý prírodný cintorín Les vzpomínek. Vznik prírodného cintorína vo Zvolene ideovo podporila Fakulta ekológie a environmentalistiky TU a Mesto Zvolen. Finančne na jeho vybudovanie prispela nadácia Ekopolis.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať