Bývalá ministerka vnútra chce čeliť prezidentovi Erdoganovi, založila „Dobrú stranu“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Turecká politička Meral Aksenerová, v červenom, založila "Dobrú stranu", s ktorou chce čeliť prezidentovi Erdoganovi vo voľbách. 25. október 2017 Foto: SITA/AP

ANKARA 25. októbra (WebNoviny.sk) – Bývalá turecká ministerka vnútra a podpredsedníčka parlamentu Meral Aksenerová sformovala novú stranu, s ktorou chce čeliť prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi vo voľbách v roku 2019.

Šesťdesiatjedenročná politička založila stredo-pravú „Iyi Parti“ alebo „Dobrú stranu“ v stredu v Ankare spolu so skupinou zákonodarcov, ktorí sa odtrhli od nacionalistickej strany MHP v tomto roku. Nahnevala ich podpora, ktorú nacionalisti poskytli Erdoganovi v prípade referenda, ktorým si posilnil právomoci.

Aksenerová bola vôbec prvou tureckou ministerkou vnútra. Túto funkciu vykonávala v rokoch 1996 a 1997, až kým konzervatívno-islamská koalícia pod tlakom armády neodstúpila. Na stredajšej ceremónii pri príležitosti založenia novej strany zároveň naznačila, že by mohla vyzvať Erdogana aj v prezidentských voľbách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan