Slovenská orlica Zora navštívila od leta už šiestu krajinu, je v Rumunsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Orlica Zora

BRATISLAVA 10. decembra (WebNoviny.sk) – Orlica Zora, jedno zo šiestich mláďat orla kráľovského z východného Slovenska, navštívila od augusta už šiestu krajinu.

Na svojej facebookovej stránke o tom informuje organizácia Ochrana dravcov na Slovensku. „Naša kráľovská cestovateľka Zora navštívila ďalší, už šiesty štát. Zaletela do Rumunska,“ napísala organizácia.

Vďaka vysielačke ornitológovia zistili, že Zora oddychovala v Aradskej župe v okolí mesta Chișineu-Criș. „Nocovala na odľahlom mieste, v remízke vedľa rozsiahleho pasienku,“ tvrdí Ochrana dravcov na Slovensku.

Potulky mladých orlov sú typické

Od augusta precestovala Zora Slovensko, zaletela do Poľska, Českej republiky, Rakúska, Maďarska a nakoniec do Rumunska.

„Pre mladé orly kráľovské sú takéto potulky typické, viaceré z nich zimujú v juhovýchodnej Európe, prípadne až na Blízkom východe. Dospelé orly, naopak, zvyčajne zimujú v okolí miesta, kde hniezdili, alebo v priľahlej nížine,“ vysvetlil Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Zora patrí k šestici mláďat orlov kráľovských, na ktoré v lete tohto roku umiestnili ornitológovia GPS vysielačky. Vyliahla sa na východnom Slovensku. Odkedy opustila hniezdo, ornitológovia jej pohyb pozorne sledujú.

„GPS vysielačky prinášajú dôležité informácie o tom, aké majú orly nároky, čo ich ohrozuje a zároveň pomáhajú odhaliť prípady nelegálnych otráv. Získané údaje sú dôležité pre ochranu celej populácie. To je hlavným cieľom medzinárodného projektu LIFE Pannon Eagle,“ uviedol Veselovský.

Jedno z označených mláďať uhynulo

Doplnil, že ďalšie mláďatá s vysielačkami zimujú na južnom Slovensku, v Maďarsku a Rakúsku. „Vďaka údajom z vysielačiek sme zistili, že jedno z označených mláďat uhynulo. Veterinárnym vyšetrením sa zistilo, že príčinou bolo respiračné ochorenie,“ povedal.

Populácia ohrozeného orla skalného na Slovensku sa stabilizovala a postupne sa aj mierne zvyšuje. V polovici 90. rokov bol orol skalný zapísaný v červenej knihe ohrozených druhov, no postupne z nej zásluhou projektov záchrany vymizol. Na Slovensku žije v súčasnosti asi 140 párov orla skalného.

Páry orlov kráľovských začínajú hniezdiť už vo februári, do tohto procesu sa však mláďatá z minulého roka ešte nezapoja. Orly kráľovské dospievajú približne vo veku päť až šesť rokov, keď im narastie tmavé perie ako ostatným dospelým jedincom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ochrana dravcov na Slovensku