Amatérsky historik údajne objavil zabudnutú časť Berlínskeho múru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Berlínsky múr
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BERLÍN 26. januára (WebNoviny.sk) – Nemecký amatérsky historik Christian Bormann objavil 80-metrový úsek múru, o ktorom tvrdí, že je zabudnutou časťou Berlínskeho múru.

Ako povedal nemeckým médiám, múr v zalesnenej časti berlínskej mestskej časti Pankow objavil už pred mnohými rokmi, úradom však svoj objav nahlásil až tento týždeň, a síce preto, lebo mu bolo ľúto, že múr postupne ničia chuligáni.

Z múru zostalo len niekoľko segmentov

Z celej pôvodnej dĺžky Berlínskeho múru už zostalo len niekoľko kratších segmentov, ktoré slúžia ako historické pamätihodnosti.

Podľa hovorkyne Pamätníka Berlínskeho múru Gesine Beutin, ak sa dokáže, že Bormannom objavený múr v Pankowe je súčasťou pôvodného tehlového Berlínskeho múru, opravia ho a bude z neho tiež pamätník.

Celkovo meral 155 kilometrov

Berlínsky múr oddeľoval komunistický Východný a demokratický Západný Berlín v rokoch 1961 až 1989. Počas tohto obdobia sa cezeň pokúsilo ujsť smerom z Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do Západného Berlína okolo 5000 ľudí.

Počet osôb, ktoré na to doplatili životom, je predmetom sporov medzi historikmi, všeobecná zhoda je však na tom, že obetí Berlínskeho múru bolo od 136 do vyše 200. Múr obkolesoval celý Západný Berlín a meral celkovo 155 kilometrov. Z toho 43 kilometrov oddeľovalo Západný Berlín od Východného Berlína a 112 kilometrov od zvyšku NDR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať