Novela podľa OĽaNo oberá ľudí a poslancov o právomoci, možnosť vyhlásiť referendum bude ťažšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veronika Remišová
Poslankyňa za hnutie OĽaNO Veronika Remišová Foto: SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 1. februára (WebNoviny.sk) – Schválená novela zákona o obecnom zriadení posilňuje právomoci starostov a primátorov a berie ich občanom a obecným poslancom. Na tlačovej besede to vo štvrtok uviedla poslankyňa z OĽANO Veronika Remišová.

„Sťažuje možnosť vyhlásiť referendum, ak starosta porušuje hrubo zákon,“ uviedla. Poukázala na to, že ani jeden zo siedmich pozmeňovacích návrhov poslaneckého klubu OĽANO vládni poslanci nepodporili. „Ak chceme, aby v komunálnych voľbách kandidovali čestní ľudia a aby sa občania zaujímali o správu vecí verejných, svoju obec, mesto, mali by sme ich právomoci posilňovať a nie im ich brať,“ dodala.

Menej kontroly primátorov a starostov

Podľa poslanca za OĽANO Gábora Grendela jediným cieľom novely bolo „menej kontroly primátorov a starostov“. Poslanec Ján Budaj poukázal na novelu s tým, že podľa neho ide proti verejnému záujmu.

Poslanec Peter Antal z Mosta-Híd presadil zmenu, podľa ktorej môže kontrolórovi zadať úlohu nielen obecné zastupiteľstvo, ale aj starosta v prípade, ak vec neznesie odklad. „Starosta bude dávať kontrolórovi úlohy, hoci kontrolór má kontrolovať starostu,“ povedal Budaj.

Fungovanie obcí, ktoré nemajú vedenie a orgány, kompetencie medzi starostami a zastupiteľstvom, všeobecne záväzné nariadenia, ktoré idú nad rámec zákonov, ako aj hornú hranicu počtu miestnych poslancov rieši novela zákona o obecnom zriadení, ktorú vo štvrtok schválili poslanci NR SR. Novelu predložilo Ministerstvo vnútra SR v súčinnosti so Združením miest a obcí Slovenska. Legislatíva upravuje mechanizmus pričlenenia obce bez vedenia k susediacej obci.

Názorová rozdielnosť je žiaduca

Zníženie počtu obecných poslancov však neprešlo. Poslanci schválili pozmeňujúci návrh poslanca za Most-Híd Petra Antala, ktorý ruší pôvodné znenie časti novely, ktorá by zaviedla zníženie počtu poslancov obecných zastupiteľstiev.

“Zastávame názor, že ak sa tým chcel riešiť finančný vplyv či vysoké odmeňovanie, dalo sa to riešiť inak. Nie sme stotožnení s tým, že sa má znižovať počet poslancov. Názorová rozdielnosť, ktorá v zastupiteľstvách prevláda, je dobrá a žiaduca,” uviedol v pléne Antal. Podľa schváleného návrhu sa má pri pričleňovaní obcí zohľadňovať aj národnostné zloženie obce.

K novele podali viaceré návrhy aj opoziční poslanci, ktoré však poslanci nepodporili. Navrhovali napríklad upraviť pravidlá miestneho referenda a petície v prípade odčleňovania obce. Podľa nich by sa malo rozšíriť množstvo zverejňovaných informácií o obci, či sprísniť zodpovednosť starostu a jeho zástupcu. Centrálny register nariadení obcí by mal byť prístupný verejnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gábor GrendelJán BudajPeter AntalVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti