V Prešove pribudne sedem nových ulíc, ich názvy schválili poslanci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prešovské fontány
Foto: ilustračné, SITA/Viktor Zamborský.

PREŠOV 29. apríla (WebNoviny.sk) – V Prešove pribudne sedem nových ulíc. Ich názvy na stredajšom zasadnutí zastupiteľstva schválili mestskí poslanci. V pôvodnom návrhu názvoslovnej komisie urobili niekoľko zmien.

Zastupiteľstvo zmenilo návrh názvu jednej z ulíc, ktorá mala byť pomenovaná podľa slovenského jazykovedca a dialektológa Štefana Tóbika.

Ide o prístupovú cestu k južnému portálu tunela Bikoš, stavby severného obchvatu rýchlostnej cesty R4. Na návrh poslanca Vasiľa Janka ju ale napokon poslanci pomenovali podľa významného etnografa a folkloristu Jána Lazoríka.

Pribudli aj krstné mená

Názvoslovná komisia navrhla v lokalite Kráľova hora na Sídlisku III aj ďalšie dva názvy ulíc podľa významných osobností s celoslovenským dosahom, ktoré mali vzťah k mestu Prešov a k východnému Slovensku. Poslanci ich ale upravili tak, aby názov ulice obsahoval nielen priezvisko, ale aj krstné meno.

Namiesto Bosákovej ulice tak vznikla Ulica Michala Bosáka, pomenovaná po významnom slovenskom bankárovi, ktorý podpísal americkú desaťdolárovku. Ďalšia Ulica Štefana Náhalku je pomenovaná po rímskokatolíckom kňazovi, filozofovi a teológovi.

Vznikla aj Mätová ulica

V lokalite Vydumanec vznikla Poľovnícka ulica. V lokalite Šalgovík vznikla Mätová ulica sprístupňujúca pozemky pre výstavbu rodinných domov. Nová Sovia ulica je tiež komunikácia sprístupňujúca pozemky pre výstavbu rodinných domov. Zastupiteľstvo schválilo v lokalite Nižná Šebastová aj vznik Rezbárskej ulice.

Ako pri predkladaní materiálu uviedol vedúci odboru vnútornej správy Mestského úradu Eduard Vokál, na všetky ulice bolo vydané stavebné povolenie. Zároveň pripomenul, že pomenovanie ulíc urgujú miestni obyvatelia pre kolaudácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať