Bezpečnostná služba zmarila útok na izraelského premiéra Netanjahua, cieľov malo byť viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: archívne, SITA/AP.

JERUZALEM 5. júna (WebNoviny.sk) – Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet odhalila a zmarila plánovaný útok na premiéra Benjamina Netanjahua. Medzi zadržanými je podľa zástupcov služby aj obyvateľ palestínskeho utečeneckého tábora vo východnom Jeruzaleme. Plán údajne organizovali zo Sýrie a jeho cieľom bol okrem premiéra aj starosta Jeruzalema Nir Barkat.

Mahmad Rashdeh podľa Šin Bet pre svojho sýrskeho nadriadeného zbieral aj informácie potrebné pre útok na americký konzulát v Jeruzaleme. Barkat sa vyjadril, že ho počas vyšetrovania informovali o situácii a vôbec v tejto súvislosti nezmenil svoje zvyklosti. „Neodradí nás žiadna hrozba,“ uviedol. Netanjahu, ktorý je v týchto dňoch na oficiálnej návšteve v Európe, sa k informáciám zatiaľ nevyjadril.

Izraelský premiér, ktorý chce počas svojej cesty po starom kontinente získať od kľúčových spojencov podporu pre zmenu medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom a tiež pre svoje úsilie vytlačiť iránske sily zo susednej Sýrie, sa v pondelok v Berlíne stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

V utorok má v pláne návštevu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý ho privíta v Elyzejskom paláci. Macron pritom údajne plánuje s Netanjahuom prebrať aj otázku palestínskych území. Po návšteve Francúzska izraelského lídra čaká ešte cesta do Veľkej Británie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováBenjamin NetanjahuEmmanuel Macron