Ako sa kontroluje trvanlivosť potravín?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Kontrola trvanlivosti je skúškou či daná potravina vydrží v určitých skladovacích podmienkach vopred určenú dobu. V prípade, že sú na tovare pozorovateľné kvalitatívne zmeny pred uplynutím doby trvanlivosti, je možné dátum prispôsobiť. „Na obaloch je uvedený údaj ‚vystavujte do‘. My tento tovar vzorkuje v distribučnom centre a sledujeme jeho správanie. Pokiaľ zistíme problémy pri skladovaní, v rámci komunikácie s dodávateľom sa snažíme nájsť riešenie ako tieto nedostatky odstrániť, napríklad krátime dátum spotreby. Môže sa tiež zmeniť odroda alebo sa zmení dodávateľ, prípadne krajina pôvodu,“ vysvetlil manažér distribučného centra Tesco Marek Petra. Najčastejšie problémy s trvanlivosťou majú podľa Petru v distribučnom centre so zeleninou ako sú paradajky a papriky.

Kontrola tovaru nie je v distribučnom centre stopercentná

Tovar, ktorý prichádza od dodávateľov, podlieha kontrole kvality, prejde ňou len určitá vzorka. „Vykonávajú ju kvalitári na to školení. Kontrola sa uskutočňuje námatkovo, nevykonáva sa teda stopercentne,“ vysvetlil Petra. V minulosti to bolo inak. „Spôsob kontroly bol zmenený preto, aby sme nerobili kontrolu za dodávateľa a časovo a fyzicky to bolo veľmi namáhavé,“ dodal.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať