Ako vyberať víno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vino
Foto: SITA/AP

Všade naokolo boli regály plné fliaš s rozmanitým obsahom za rozličné ceny, usmievavá obsluha vám chcela poslúžiť, lenže vy ste nevedeli, o aké víno vlastne máte záujem. Dôležité je uvedomiť si, či vyberáte víno ako partnera k jedlu alebo s ním chcete stráviť príjemný čas a rozprávať sa s ním.

V prvom prípade je radcom fundovaná obsluha, keďže dnes je nepreberné množstvo jedál a ich kombinácií s vínom. Len jedna rada. Už dávno neplatí, že k rybe patrí výhradne biele víno. Ak chcete s vínom stráviť dlhší čas, vďaka rôznym doplnkom, ako sú prenosné chladiče, ľadové vedierka a podobne, nemusíme zo zoznamu vyčiarknuť vína perlivé, ružové a niektoré biele.

Základná oázka! Hľadáte osvieženie alebo niečo na rozjímanie? Do prvej kategórie určite môžeme zaradiť takmer všetky šumivé a suché ružové a biele vína. Ak uprednostňujete aromatickejšie vína, vyhľadajte ružové z odrody cabernet sauvignon alebo garnacha, z bielych potom sauvignon, krížence tramínu červeného (Devín a Pálava) alebo muškáty. V prípade, že expresívnu arómu neobľubujete, ochutnajte ryzling rýnsky, veltlínske zelené alebo múller- thurgau. Pre milovníkov vôní tropických plodov a hrušiek bude najvhodnejšie trio burgundských odrôd: rulandské biele, rulandské šedé a módne chardonnay.

Ak s vínom plánujete stráviť dlhší čas, odporúčal by som červené víno alebo biele s dotykom barikového súdka. Ak však nie ste fanúšikmi vanilky, maslových, pražených a korenistých tónov, tomu bielemu sa radšej vyhnite.

Pri červených vinách v zásade platí, čím vyšší obsah alkoholu, tým ťažšie víno. Červené vína určené na pitie „zamlada“ nemávajú vysoký obsah alkoholu a sú priamočiaro ovocné bez ťažšie pochopiteľnej štruktúry. Sú to väčšinou šťavnaté vína z odrôd ako frankovka modrá, svätovavrinecké alebo modrý portugal. Stredne ťažké vína sú so stredným obsahom alkoholu, niekedy s kratším vyzrievaním (do 1 roku) v barikových súdkoch. Dajú sa piť mladé, ale najlepšie sú po dvoch rokoch od zberu. Ovocné arómy bývajú doplnené o jemné korenisté a chuť býva dlhšia, komplexnejšia s väčším množstvom ovocných aj minerálnych vnemov. Ak zvolíte zweigeltrebe, rulandské modré, syrah alebo slovenský Dunaj, určite nespravíte chybu.

Medzi ťažšie alebo aj ťažké vína radíme vína s obsahom alkoholu nad 14 objemových percent. Väčšinou ide o moky, ktoré zreli v barikových súdkoch minimálne jeden rok, prípade v kombinácii s vyzrievaním v nereze. Ich vôňa býva komplexná a siaha od červeného, čierneho bobuľového ovocia, lesných plodov, fíg po arómy ako ruže, fialky, vanilka, káva, čokoláda, poprípade rôzne minerály. Chuť býva bohato štruktúrovaná, dlhá, s často vyšším obsahom zvieravých trieslovín a netreba sa báť skúsiť staršie ročníky. Istotou sú vína z odrôd cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, malbec, sangiovese, nebbiolo alebo menej známe petit verdot, bobal, grenache, sabernet franc.

Text: Miroslav Fondrk, Foto: SITA

Informácie sú použité z www.golfrevue.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať