Baníci z Novák umiestnili pod zem ďalšie vrecia s hlivou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Baníci z Novák umiestnili pod zem vrecia s hlivou
Zamestnanec čistí úrodu hlivy ustricovitej, ktorú pestujú v bývalých ťažobných priestoroch Bane Nováky (okr. Prievidza) v hĺbke 160 až 300 metrov pod povrchom. Banský podnik Hornonitrianske bane Prievidza takto využíva úseky chodieb, ktoré zostali opustené po skončení ťažby uhlia. Nováky, 13. apríl 2011 Foto: SITA/Dušan Hein

NOVÁKY 13. apríla (WEBNOVINY) – Baníci z Novák v stredu uložili 300 metrov pod zem ďalšie vrecia s hlivou ustricovitou, o tri mesiace očakávajú novú úrodu.

„Pestovanie tejto liečivej huby je nielen slovenský, ale aj európsky unikát,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

Kapacita podzemných priestorov umožňuje vsúčasnosti dopestovať mesačne približne 1 250 kilogramov hlivy, ročná produkcia je asi 15tis. kilogramov. S tohtoročnou úrodou sú bane podľa Sivákovej spokojné. V marci dopestovali baníci približne tisíc kilogramov liečivej huby.

Technológia pestovania hlivy ustricovitej vnováckej bani sa začína na povrchu, vpriestoroch A-jamy. Tu zamestnanci pripravujú vrecia naplnené naparenou pšeničnou slamou premiešanou so sadivom – násadou. Mesačne takto naplnia okolo 900 vriec. Tie putujú do podzemných hlivární, kde do troch týždňov pri teplote 20 až 25 stupňov Celzia prerastajú micéliom. Teplotu počas rastu plodníc znížia na 18 stupňov.

„Dôležitá je najmä vysoká vzdušná vlhkosť adostatočné osvetlenie priestorov. Vrecia sú vzávislosti od rodivosti uložené vbani asi 2,5 až 3 mesiace,“ uviedla hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková. Z jedného vreca sa zozbiera 2 až 2,5 kg húb. „Počas pestovania sme mali aj vrecia, ktoré zarodili 4 kilogramy,“ dodala hovorkyňa.

Ako informovala Siváková, potejto hube je na trhu neustály dopyt, preto v jej pestovaní vpodzemí bane Nováky budú baníci pokračovať aj naďalej. Po celý rok si ju môžu zakúpiť zamestnanci vo firemných bufetoch.Spoločnosť ju využíva pri príprave pokrmov vo vlastných jedálňach. Časť produkcie je určená do predajní, stravovacích, reštauračných aškolských zariadení vregióne, najmä vPrievidzi aHandlovej. Hliva má svojich stálych odberateľov nielen na hornej Nitre, ale aj vokolitých okresoch. Medzi stálych zákazníkov patria napríklad Chemické závody Nováky, Strojárne Martin či Šampiňonáreň Topoľčianky.

Baníci z Novák umiestnili pod zem vrecia s hlivou
Zamestnanci kontrolujú rast hlivy ustricovitej, nasadenej v špeciálnych balíkoch rastlinného substrátu, v bývalých ťažobných priestoroch Bane Nováky (okr. Prievidza) v hĺbke 160 až 300 metrov pod povrchom. Banský podnik Hornonitrianske bane Prievidza takto využíva úseky chodieb, ktoré zostali opustené po skončení ťažby uhlia. Foto: SITA SITA/Dušan Hein

Foto: SITA SITA/Dušan Hein

Baníci z Novák umiestnili pod zem vrecia s hlivou
Zamestnanci kontrolujú rast hlivy ustricovitej, nasadenej v špeciálnych balíkoch rastlinného substrátu, v bývalých ťažobných priestoroch Bane Nováky (okr. Prievidza) v hĺbke 160 až 300 metrov pod povrchom. Banský podnik Hornonitrianske bane Prievidza takto využíva úseky chodieb, ktoré zostali opustené po skončení ťažby uhlia. Foto: SITA/Dušan Hein

Foto: SITA/Dušan Hein

Baníci z Novák umiestnili pod zem vrecia s hlivou
Zamestnanci kontrolujú rast hlivy ustricovitej, nasadenej v špeciálnych balíkoch rastlinného substrátu, v bývalých ťažobných priestoroch Bane Nováky (okr. Prievidza) v hĺbke 160 až 300 metrov pod povrchom. Banský podnik Hornonitrianske bane Prievidza takto využíva úseky chodieb, ktoré zostali opustené po skončení ťažby uhlia. Foto: SITA/Dušan Hein

Foto: SITA/Dušan Hein

Baníci z Novák umiestnili pod zem vrecia s hlivou
Zamestnanci kontrolujú rast hlivy ustricovitej, nasadenej v špeciálnych balíkoch rastlinného substrátu, v bývalých ťažobných priestoroch Bane Nováky (okr. Prievidza) v hĺbke 160 až 300 metrov pod povrchom. Banský podnik Hornonitrianske bane Prievidza takto využíva úseky chodieb, ktoré zostali opustené po skončení ťažby uhlia. Foto: SITA/Dušan Hein

Foto: SITA/Dušan Hein

Baníci z Novák umiestnili pod zem vrecia s hlivou
Úroda hlivy ustricovitej v bývalých ťažobných priestoroch Bane Nováky (okr. Prievidza) v hĺbke 160 až 300 metrov pod povrchom. Banský podnik Hornonitrianske bane Prievidza takto využíva úseky chodieb, ktoré zostali opustené po skončení ťažby uhlia. Nováky, 13. apríl 2011. Foto: SITA/Dušan Hein

Foto: SITA/Dušan Hein

„Najskôr to bol experiment“

Ročná produkcia hlivy na sklonku 90-tych rokov dosahovala približne 50000 kg. Baníci vtom období popri hlive pokusne pestovali aj exotickú japonskú hubu šii-take. Ukázalo sa, že jej pestovanie vbanskom prostredí je veľmi náročné aneefektívne. Baníci v súčastnosti okrem hlivy ustricovitej pestujú aj rajčiny.

„Najskôr to bol experiment. Testovali sme, či prostredie bane vyhovuje pre pestovanie húb,“ informovala Siváková. Pokusy potvrdili, že podmienky vbani – teplota, vlhkosť ajvetranie – sú vyhovujúce. Vpodzemných priestoroch nováckej bane využíva táto drevokazná huba ako živný substrát slamu.

Akciová spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, ktorej 97-percentným vlastníkom je firma Hornonitrianske bane zamestnanecká, a.s., je najväčšou ťažobnou hnedouhoľnou spoločnosťou na Slovensku. Vznikla v roku 1996. Svojou činnosťou nadväzuje na Západouhorskú kamennouhoľnú účastinnú spoločnosť založenú v roku 1909. Predmetom podnikania je najmä ťažba uhlia pre energetiku, priemysel a domácnosti. Ku koncu vlaňajška zamestnávala firma vyše 3 600 pracovníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať