Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Foto: SOŠ Topoľčany
30. októbra 2014 SprávySlovensko od WBN/PRSITA Diskusia(0)

Bratislavčania sú majstrami lístkového cesta!

BRATISLAVA 30. októbra (WBN/PR) – Stredná odborná škola potravinárska v Topoľčanoch hostila 21 a 22. 10. 2014 účastníkov súťaže o najlepšie lístkové cesto a výrobky z neho. Súťaže sa zúčastnilo sedem stredných odborných škôl z Bratislavy, Banskej Bystrice, Topoľčian, Kežmarku, Košíc, Krupiny a Nitry. Tímy ukázali svoje zručnosti v kategóriách klasické lístkové cesto a plundrové cesto.

Súťažilo sa v kategórii jednotlivcov a trojčlenných družstiev, pričom vedúcim družstva bol majster, respektíve učiteľ danej školy. Spomedzi družstiev porotu najviac presvedčilo a hlavnú cenu “Pekársky workshop v Beluša Foods, s.r.o spojený s ubytovaním a wellnes relaxom” si v 4. ročníku celoslovenskej súťaže o najlepšie lístkové cesto a výrobky z neho odnieslo družstvo zo SOŠ Farského Bratislava. V súťaži jednotlivcov zvíťazili v kategórii výroby klasického lístkového cesta Dominika Smolenová z SOŠ Kežmarok a v kategórii výroby pľundrového cesta najviac presvedčila Lenka Sláviková zo SOŠ Farského Bratislava.

Všetci účastníci museli v stanovenom intervale vytvoriť rozmanité kreácie z ciest, pričom na všetko dozerali ich majstri. Najprv dostali za úlohu pripraviť tri kusy štvorcov z lístkového cesta rozmerov 10 x 10 cm s hrúb-kou 5 mm, a taktiež výrobky podľa vlastnej fantázie. Mladé talenty si so sebou doniesli aj širokú škálu pracov-ných pomôcok, ako napríklad nože, krájače, misky či mašlovacie štetce. Suroviny ako múka, droždie, soľ, olej, zlepšujúci prípravok, margaríny a vajíčka boli pre súťažiacich pripravené vopred, o čo sa postarali orga-nizátori súťaže.

Pri hodnotení porota posudzovala výrobky z viacerých kritérií. Dôležitá bola okrem iného aj presnosť vyrobe-ného štvorca, úprava povrchu, taktiež chuť a ďalší rad prísnych kritérií. O odbornosť sa postaral garant podu-jatia – Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Foto: SOŠ Topoľčany
Celá súťaž sa uskutočnila z prostriedkov propagácie projektu www.podpormeremesla.eu, ktorého hlavným cieľom je dať do povedomia žiakom končiacim ZŠ, respektíve ich zákonným zástupcom dôležitosť odborného vzdelávania a prípravy, a taktiež podporiť rozvoj medzi zamestnávateľom a strednou odbornou školou. Celý projekt je financovaný z finančných prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu prostredníctvom Úradu vlády SR, a to v rámci programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.

Súťažiacich hodnotila trojčlenná porota v zložení:

Ing. Viera Žatkovičová – predseda poroty, pracovník ŠIOV

Branislav Maček – člen poroty, hlavný technológ TOPEC a.s.

Ing. Martin Jurica – člen poroty, pracovník Beluša Foods

Výsledky súťaže:

Jednotlivci lístkové cesto

1. miesto – Dominika Smolenová – SOŠ Kežmarok

2. miesto – Rebeka Czoborová – SOŠ Nitra

3. miesto – Viera Miková – Banská Bystrica

Jednotlivci plundrové cesto

1. miesto – Lenka Sláviková – SOŠ Bratislava

2. miesto – Petra Drozdová – Hotelová akadémia Košice

3. miesto – Petra Fudalyová – SOŠ Kežmarok

Družstvá

1. miesto – SOŠ Bratislava

2. miesto – SOŠ Kežmarok

3. miesto – SOŠ Nitra

Špeciálna cena predsedu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov SR – SOŠ Topoľčany Výhercom gratulujeme!

Odporúčané články

V Košiciach sa bude súťažiť o najlepšie lístkové cesto Vojna proti uhliu skončila, Trump dekrétom dáva prácu baníkom

Témy

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Napíšte prvý komentár!

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Slovensko

Ankety

Opäť sa začalo hovoriť o Mečiarových amnestiách, mali by ich podľa vás zrušiť?

Aktuálne témy

Dámskajazda

Autolike.sk

Podnikam.sk

Byvanie je hra

NAJKY.sk

Mňamky-recepty

najAPPKY.sk

DRAN.sk

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...