Druh bielkovín môže zapríčiňovať vznik cukrovky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Inzulín
Foto: www.sxc.hu

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Ak vedci objasnia, ako sa nesprávne fungujúci proteín podieľa na spustení cukrovky 2. typu, existuje šanca, že sa jedného dňa podarí zastaviť napredovanie spomínaného ochorenia. Z najnovších zistení vyplýva, že prítomnosť bielkoviny amyloid v tele, môže spôsobiť reťazovú reakciu, ktorá zničí životne dôležité bunky slúžiace na produkciu inzulínu. Štúdia dublinských vedcov sa objavila v časopise Nature Immunology.

Práve druhý typ cukrovky patrí medzi najčastejšie a zvykne sa rozvinúť v neskoršej dospelosti. Ochorenie vzniká, keď telo človeka stráca schopnosť produkovať dostatočné množstvo inzulínu na reguláciu hladiny cukru v krvi a zároveň sa stane odolné voči inzulínu, ktorým samo disponuje. Inzulín sa vytvára v beta bunkách v pankrease a vedcom sa pred niekoľkými rokmi po prvý raz podarilo v pankreatickom tkanive niektorých ľudí trpiacich cukrovkou 2. typu objaviť „zásoby“ bielkoviny amyloid.

Predpokladalo sa, že amyloid môže bunky priamo usmrcovať. Najnovší výskum však poskytuje aj iné vysvetlenie. Zistilo sa, že istý typ imunitných buniek zvaných makrofágy, ktorých úlohou je zbavovať sa bunkového odpadu, reagoval po prijatí amyloidu neobvykle. Makrofágy spustili aktivitu u iných buniek zvaných „nahnevané makrofágy“. Tieto následne uvoľnili bielkoviny spôsobujúce v tele zápal, ktorý zničil životne dôležité beta bunky, čím sa obmedzila schopnosť produkcie inzulínu.

Eric Hewitt z britskej University of Leeds považuje štúdiu za „zaujímavú“ a mohla by podľa jeho názoru pomôcť vysvetliť, prečo môže byť prítomnosť zásob amyloidov taká škodlivá. „Poskytuje nám potenciálnu možnosť prerušiť v budúcnosti tento mechanizmus v niektorom bode a možno aj zastaviť napredovanie ochorenia,“ uzavrel Hewitt.

Informáciu zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať