Ropa zlacnela, zlato zdraželo. Reagovali na oslabenie dolára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

NEW YORK 26. apríla (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v pondelok klesli. Začiatkom obchodovacieho dňa ropa síce zdražela vzhľadom na oslabenie dolára, vďaka ktorému sú komodity denominované v americkej mene lacnejšie pre držiteľov iných mien. Neskôr však agentúra Reuters zverejnila odhad, podľa ktorého v minulom týždni zásoby ropy v USA vzrástli o 2,3 mil. barelov, a teda rástli tretí týždeň v rade.

Údaje spoločnosti Genscape ukázali, že zásoby čierneho zlata sa len v ropnom uzle v meste Cushing v štáte Oklahoma v minulom týždni zvýšili o 1,5 mil. barelov. Ľahká americká ropa uzavrela nižšie o 1,09 USD, teda o 2,5 %, na 42,64 USD za barel. Britská ropa Brent oslabila o 63 centov, čiže 1,4 %, na 44,48 USD za barel.

Zlato v pondelok zdraželo v reakcii na pokles hodnoty dolára. Posilnenie ceny drahého kovu však bolo pred stretnutím predstaviteľov Federálneho rezervného systému (Fed) obmedzené. Neočakáva sa, že Fed počas dvojdňového stretnutia, ktoré sa koná v utorok a v stredu, zvýši úrokové sadzby, avšak trhy budú pozorovať vyhliadky menovej politiky americkej centrálnej banky.

Spotová cena zlata o 13:40 GMT vzrástla o 0,4 % na 1 237,11 USD za uncu a americké júnové dodávky stúpli o 0,8 % na 1 240,20 USD za uncu. Zlato v tomto roku posilnilo o takmer 17 %, keďže sa očakávania zvýšenia úrokových sadzieb v USA rozplynuli, dolár oslabil a obnovil sa záujem obchodníkov o nákup komodít.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať